Da li će Bugarska i Slovenija sarađivati na novim nuklearnim kapacitetima?

Bugarska je pozvala Sloveniju da učestvuje u projektu izgradnje novih reaktora u Nuklearnoj elektrani Kozlodoj, i to u ulozi kupca struje ili suinvestitora, ali i kroz obuku stručnjaka. NE Kozloduj je najveći proizvođač električne energije u Bugarskoj,. koji daje više od trećine godišnje proizvedene električne energije u zemlji. Potencijalna saradnja sa Bugarskom za Sloveniju bi se odvijala u svetlu priprema za moguću izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

Slovenija se u okviru priprema za moguće povećanje svojih nuklearno-energetskih kapaciteta nalazi pred potencijalnom saradnjom sa Bugarskom na realizaciji planova za proširenje bugarske Nuklearne elektrane Kozloduj.

Naime, Bugarska je pozvala Sloveniju da učestvuje u projektu izgradnje novih reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani, i to u ulozi kupca struje ili kroz suinvestiranje.

Do ovog poziva je zvanično došlo na nedavnom bilateralnom sastanku u okviru 18. strateškog foruma u slovenačkom gradu Bled, kada je premijer bugarske Vlade Nikolaj Denkov svom slovenačkom kolegi Robertu Golobu predložio da se njegova zemlja uključi u projekat novih reaktora u NE Kozloduj.

Najveći bugarski proizvođač struje

Iako je Kozloduj jedina nuklearna elektrana u Bugarskoj, njena postrojenja obezbeđuju više od trećine ukupne proizvodnje električne energije u zemlji. U elektrani trenutno rade dva reaktora – blok 5 i 6 – ukupnog kapaciteta 2.000 MV. Bugarska planira izgradnju novog bloka 7 od 1.000 megavata, za koji su već potpisali inicijalni inžinjering i projektantski ugovor sa američkom kompanijom Westinghouse. Takođe, već postoje planovi i za osmi blok. Sa dva nova bloka i proširenjem rada dva postojeća, Bugarska će zadovoljiti svoje potrebe za električnom energijom do 2050. godine, preneo je slovenački portal Naš stik.

„Ovaj projekat је usklađen sa dugoročnom prognozom potrošnje energije, koja pokriva period najmanje do 2050. godine. To pokazuje da će dva nova reaktora, u kombinaciji sa produženjem veka trajanja postojećih, biti dovoljna da obezbede osnovnu energetsku bezbednost, dok ne odlučimo kako da razvijamo svoju energetiku u drugoj polovini veka“, objasnio je predsednik Vlade Bugarske Nikolaj Denkov, a preneo bugarski portal Economy News.

Inače, Bugarska je već pozvala Grčku da učestvuje u izgradnji novih reaktora.

Usavršavanje stručnjaka

Sloveniji se, tako, nudi mogućnost saradnje u oblasti izgradnje nuklearnih blokova u partnerstvu sa Bugarima, što je u svetlu priprema za najavljenu moguću izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

Prema pisanju bugarskih medija, stručnjaci iz ove zemlje su spremni da pomognu Sloveniji i u obuci stručnjaka u oblasti izgradnje i rada novih jedinica.

Završen godišnji remont

Kako se može videti na portalu Bugarskog energetskog holdinga, NE Kozloduj je jedino akcionarsko društvo sa 100% državnog učešća, koja je od 2008. godine podružnica Bugarskog energetskog holdinga EAD.

U sklopu postrojenja izgrađeno je šest energetskih blokova po ruskom projektu, ukupne električne snage 3760 MV, opremljenih reaktorima sa vodom pod pritiskom. Nakon gašenja prva četiri bloka, u pogonu su dva – peti i šesti blok, od po 1.000 megavata.

Početkom juna ove godine završen je planirani godišnji remont petog bloka NE Kozloduj i blok je uključen u nacionalni elektroenergetski sistem nakon inspekcijskog nadzora Agencije za nuklearnu regulaciju, objavljeno je na sajtu nuklearne elektrane.

Tokom gašenja, koje je počelo 30. aprila 2023. godine, reaktor je dopunjen svežim nuklearnim gorivom. Kroz remontne aktivnosti sprovedene su radnje na preventivnom održavanju opreme, kao i planirane mere koje se odnose na dugoročni rad i povećanje bezbednosti.

U skladu sa tehnološkim zahtevima, izvršena su neophodna ispitivanja i pregledi koji potvrđuju operativnost i pouzdanost opreme.

Navedeno je i da Šesti blok NE Kozloduj radi u skladu sa rasporedom proizvodnje električne energije.

Rezultati ovogodišnje proizvodnje

U prilog tezi da nuklearna elektrana godinama predstavlja odlučujući faktor stabilnosti nacionalnog energetskog sistema kao najveći proizvođač električne energije u Bugarskoj, NE Kozloduj na kompanijskom portalu navodi, kako je rečeno, odlične pokazatelje rada u ovoj godini.

Grafik 1: Proizvodnja u periodu od januara do avgusta 2023. NE Kozloduj
Grafik 2: Proizvodnja tokom avgusta 2023. NE Kozloduj
Grafik 3: Godišnja proizvodnja u TWh NE Kozloduj

Dozvola za rusku opremu

Kada je reč o planiranom godišnjem remontu drugog aktivnog bloka NE Kozloduj, prema pisanju portala BTN 1, omogućena je isporuka opreme od ruskih dobavljača na osnovu odluke Saveta ministara kojom se odobrava odstupanje od restriktivnih mera uvedenih povodom ruskih aktivnosti u Ukrajini.

Odstupanje se odnosi se na nabavku intrareaktorskih detektorskih blokova i elektromotora, kao i električne opreme za grejanje i ventila, rezervnih delova i komponenti.

Inače, nuklearna elektrana Kozlodoj izgrađena je po sovjetskom projektu i većina njenih sistema i opreme je ruskog porekla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti