Da li će ograničenje cena gasa u EU postići svoj cilj?

Analitičari i učesnici na tržištu smatraju da ima mnogo načina da se izbegne ograničenje cene gasa, određeno na 180 EUR/MWh. Limitirane cene mogle bi da dovedu i do viših troškova energije, s obzirom da bi izazivanje rizika na evropskim tržištima gasa moglo da utiče na kompanije da zahtevaju veće marže, a ti troškovi bi mogli da se prenesu na potrošače, poručuju stručnjaci.

Ograničenje cene gasa (price cap), koje su dogovorom postigle članice Evropske unije, može lako da se izbegne i malo je verovatno da će biti postignut cilj bloka – smanjenje cene energije, kažu analitičari i učesnici na tržištu. Posle dužeg perioda neusaglašenosti oko te ideje, zemlje EU-a u ponedeljak su pristale na ograničenje cene gasa koje bi se aktiviralo ukoliko evropska referentna cena gasa pređe 180 EUR/MWh i bude 35 EUR/MWh viša od cene LNG-a tokom tri dana.

 Analitičari i učesnici na tržištu pitaju se da li će ograničenje postići taj cilj.

Uštede pod znakom pitanja

„Moje mišljenje da se to, verovatno, neće preneti na uštede za potrošače, a u nekim slučajevima mogle bi i da se povećaju cene“, izjavio je Jacob Mandel, viši saradnik u Aurora Energy Researchu, ukazujući na različite načine na koje će kompanije moći da nastave trgovanje gasom po cenama iznad gornje granice. Jedan takav način bio bi da trgovci zamene ugovore. Ograničenje cena u EU-u primenjuje se na ugovore na prvi mesec, tri meseca i godinu dana na TTF-u, glavnom holandskom čvorištu za trgovinu gasom u Evropi. Ali, te kompanije bi mogle da se prebace na kupovinu gasa unutar dana ili ugovore za dan unapred, koji neće biti suočeni s cenovnim ograničenjem EU-a.

Moguć odlazak sa berzi

Kompanije bi takođe mogle da premeste svoje trgovanje gasom s energetskih berzi, gde će se primenjivati gornja granica cena EU-a, i umesto toga da sprovode privatne transakcije. Ograničenje EU-a u početku neće pokrivati ove „over-the-counter“ (OTC) trgovine, iako će blok sledeće godine razmotriti da li ih treba uključiti.

Većina velikih evropskih potrošača trguje tečnim prirodnim gasom (LNG), već se realizuje OTC, što znači da na njih ne bi uticalo ograničenje EU-a, prema procenama SEB Marketsa.

„Ograničenje cene je čista politika i danas bismo rekli da je prilično irelevantno“, rekao je analitičar SEB-Ole Hvalbye.

Druga tržišta

„Manje je verovatno da ćemo videti situaciju u kojoj TTF trguje sa super visokom premijom iznad cene LNG-a. Kao takva, takođe je manja verovatnost da ćete videti aktiviranje stvarne gornje granice“, rekao je Sindre Knutsson, voditelj energetskih tržišta u kompaniji Rystad Energy.

Treća opcija za izbegavanje gornje granice EU bila bi da se trgovci presele na druga tržišta gasa. Ograničenje cena u EU-u primenjuje se na čvorišta EU-a, ali ne i na one izvan bloka, poput britanskog trgovačkog čvorišta Nacionalne tačke ravnoteže (NBP). Intercontinental Exchange, koja u Amsterdamu održava trgovanje TTF-om, takođe je zapretila da će premestiti platformu izvan EU-a, kako bi se izbeglo ograničenje.

Teško je proceniti da li bi li ograničenje sprečilo skokove cena ove godine. Cene TTF-a u prvom mesecu dostigle su nivo cena potreban za pokretanje ograničenja EU-a na, otprilike, 40 dana ove godine. Okidač takođe zahteva da cene budu 35 EUR/MWh iznad referentne cene LNG-a koja sadrži prosek različitih procena cena LNG-a. EU je zadužila energetske regulatore da izračunaju tu cenu, ali tek od februara.

Pritisak na cenu

Aurora Energy Research kaže da bi samo postojanje ograničenja moglo dovesti do viših troškova energije, s obzirom da bi uvođenje rizika evropskim tržištima gasa moglo da poveća zahteve za maržom koje učesnici tržišta moraju da odrede, kako bi osigurali trgovinu, a te troškove bi mogli da prenesu na potrošače.

Povećane cene energije već su prisilile energetske kompanije i trgovce da osiguraju dodatna sredstva od vlada i banaka za pokrivanje zahteva za margin callovima (pozivima klijentu da podmiri pad vrednosti portfolija (npr. uplatom u novcu).

Potražnja za gasom u padu

EU je pristao da suspenduje ograničenje cena ako ono izazove negativne posledice, uključujući „značajno povećanje“ zahteva za marginom. Simone Tagliapietra, viši saradnik u think tanku Bruegel, rekla je da bi jedini način da se strukturno snize evropske cene energije bio smanjenje potražnje za energijom u zemljama ili ublažavanje ograničene ponude zbog koje su cene ove godine skočile, „što nema nikakve veze s price capom”.

Cene gasa pale su nakon vrhunca koji su dostigle u avgustu, jer je EU dogovorila druge hitne mere za obuzdavanje potražnje i punjenje skladišta pre zime. Potražnja za gasom u EU pala je za 20% u periodu od avgusta do novembra ove godine, u poređenju sa petogodišnjim prosekom za isti period, dok je cena na TTF-u za mesec unapred trenutno na 105 EUR/MWh.

Izvor: Energija – net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti