Da li su tačkice rešenje za aktuelne nestašice?

O cenama osnovnih životnih namirnica i energenata, da li je opasnost od nestašica psihološka ili realna, ko će platiti ceh ovih tržišnih poremećaja ili dodatno zaraditi u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa profesorom Beogradske bankarske akademije Zoranom Grubišićem.

Poskupljenja pa zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica i energenata, zabrana, odnosno, od strane države ograničen/kontrolisan izvoz brašna, šećera, ulja… pa čak i dizel goriva svakodnevna su tema vesti koje građani s pažnjom slušaju. Političari i državni zvaničnici izjavljuju i(li) šalju medijima saopštenja u kojima tvrde da su magacini robnih rezervi i kompanijska skladišta puni ovih proizvoda. Stručnjaci komentarišu kako će i koliko ove mere uticati na ekonomiju zemlje jer, privrenici sve glasnije javljaju da im je poslovanje zbog ovih državnih intervencija, kojima su, često sanjene njihove marže (zarada), ugroženo.

I pored tvrdnji zvaničnika da opasnosti od nestašica ovih proizvoda nema u trgovinama rafovi na kojima je izložena ova roba tokom dana često budu ispražnjeni jer, puno je građana koji prave zalihe. To, zapravo, ne treba da čudi kada svakodnevno slušamo da su u mnogim zapadnoevropskim zemljama cene „podivljale“.

Jedna od najnovijih mera koju najavljuju u nekim zemljama je „oslobađanje“ cena od državne kontrole ili izdavanje vaučera – za energente, na primer.

Poremećaj na tržištu je očigledan. Stariji građani kod nas se sećaju tačkica za određene vrste robe, početkom 90-ih godina prošlog veka u redovima se čekalo za kupovinu ulja ili mleka, da bi se smanjila potrošnja goriva vozilo se po sistemu par – nepar (ovaj sistem primenjivale us i neke druge zemlje), a cvetalo je i crno tržište – naftnih derivata pogotovo.

O cenama, da li je opasnost od nestašica psihološka ili realna, ko će platiti ceh ovih tržišnih poremećaja ili dodatno zaraditi u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa profesorom Beogradske bankarske akademije Zoranom Grubišićem.

Video možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti