Daimler kamioni moraće da ugase hiljade radnih mesta u Nemačkoj

Iz Daimler kamiona upozoravaju da će proizvodnja vozila bez emisije štetnih gasova, na šta ih teraju directive EU o smanjenju emisija CO2, učiniti suvišnim na hiljade radnih mest u njihovim pogonima u Nemačkoj. Ovo nije revolucija već evolucija, kaže Martin Daum, predsednik Daimler kamiona.

Prelazak Daimler kamiona (Trucks) na vozila sa nultom emisijom gasova sa efektom staklene baste dovešće do toga da će na hiljadu radnih mesta u nemačkim pogonima kompanije biti ugašeno do 2033. godine, rekao je danas Martin Daum, predsednik Daimler kamiona, objašnjavajući da će smanjenja broja zaposlenih biti postepena, kao i to da će se to postići penzionisanjem i paketima za dobrovoljni odlazak.

„Ovo nije revolucija koja dolazi preko noći, ovo je evolucija”, rekao je Daum novinarima tokom video konferencije.

Električna vozila imaju mnogo manje pokretnih delova od tradicionalnih modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a kako proizvođači automobila preusmeravaju proizvodnju, očekuje se da će njihova postrojenja motora i pogonskih sklopova vremenom zapošljavati mnogo manje ljudi, piše Reuters.

Na pitanje kakve će posledice ciljevi smanjenja emisije CO2 Evropske unije imati na nemačka pogonska postrojenja Daimler kamiona, Daum je rekao da će do 2033. imati višak od nekoliko hiljada radnika.

Ne precizirajući na koliko se to radnih mesta odnosi Damu je podsetio da je u pogonskim jedinicama Daimler kamiona u Nemačkoj trenutno zaposleno oko 14.000 ljudi.

„Ali ovo nije katastrofa. Možemo da koristimo demografske promene i dobrovoljne sporazume. Nećemo imati prinudna otpuštanja“, rekao je Daum.

Sporazum, najavljen ranije ove nedelje sa kompanijom Cummins Inc, podrazumeva da će američki proizvođač motora razvijati i proizvoditi motore srednje snage za Daimler, đto će doneti značajne uštede počev od 2025. ili 2026. godine.

„Uštedećemo mnogo. Biće pozitivnog doprinosa rezultatima – ne sutra, ali … do 2025., 2026. biće značajne uštede“, istakao je Daum otkrivajući da očekuje više takvih poslova između proizvođača i dobavljača, tako da proizvođači kamiona ne moraju snositi sve troškove razvoja čitavog niza komercijalnih kamiona sa nultom emisijom.

Iz Daimlera su, takođe, rekli da je njihov posao sa kamionima bio pozirtivan, da su se oporavili u četvrtom kvartalu, posebno u Severnoj Americi i Evropi, prodavši 121.000 jedinica, gotovo dvostruko više u odnosu na drugi kvartal, kada je prodaju pogodila pandemija koronavirusa.

Za 2021. godinu Daimler kamioni beleže znatno veći prihod nego 2020. godine i povećanje prilagođenog povrata prodaje na šest do sedam odsto u odnosu na 2% u 2020. godini.

Izvor: Rojters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti