Srbija prepoznala potencijal i značaj biomase

Danci neodlučni po pitanju biomase

Drvena biomasa čini 48% obnovljivih izvora energije u Danskoj. Prema novoj studiji, skoro polovina (45%) Danaca nikada nije čula za ovaj najveći izvor obnovljive energije svoje zemlje. Takođe je otkriveno da 45% Danaca nije odlučeno da li drvena biomasa treba da se koristi kao zamena za energiju zasnovanu na fosilnim gorivima. Ovo je podstaklo na razmišljanje: Da li treba javnost Danske više da se bavi ovom temom?

Studija koju je sproveo Univerzitet u Kopenhagenu pokazala je da skoro polovina (45%) Danaca nikada nije čula za najveći izvor obnovljive energije u Danskoj. Univerzitet je saopštio da je ovo prva studija koja istražuje danske stavove prema drvnoj biomasi kao izvoru energije, pri čemu istraživači naglašavaju nedostatak svesti o čemu se moraju više pozabaviti političari.

Drvna biomasa je daleko najveći izvor obnovljive energije u Danskoj, koji čini 48% obnovljivih izvora energije. Univerzitet je ustanovio da „izgleda da će danske kombinovane toplane i termoelektrane koristiti biomasu još mnogo godina“.

Zelena tranzicija

Istaknuto je da je biomasa postala tema žestokih debata poslednjih godina, uglavnom među političarima, istraživačima, nevladinim organizacijama i stručnjacima iz sektora energetike i šumarstva. Tamo gde ga neki vide kao snažnu alternativu fosilnim gorivima (barem kao prelazno rešenje tokom zelene tranzicije), drugi ga osuđuju kao neodrživu. To je zato što čak i kada se biomasa smatra CO2 neutralnom (prvenstveno zbog emisije CO2 kada se sagoreva), kaže se da ima potencijalno negativne uticaje na biodiverzitet, a većina biomase se uvozi, što rezultira emisijama iz transporta. Danska je najveći evropski uvoznik drvne biomase.

„Želeli smo da saznamo šta danska javnost misli o drvnoj biomasi za dobijanje energije jer ne vidimo ljude koji se uključuju u postojeću debatu i zato što njihova percepcija nikada nije proučavana. Na naše iznenađenje, 45% svih učesnika nikada nije čulo za drvnu biomasu pre naše studije“, rekla je Paula Ugarte Lucas, vodeći autor studije i doktorant na Odseku za ekonomiju hrane i resursa.

Formiranje mišljenja

Studija istraživanja je objavljena u časopisu Renewable Energy. Takođe je otkriveno da 45% Danaca nije odlučeno da li drvna biomasa treba da se koristi kao zamena za energiju zasnovanu na fosilnim gorivima. Ovo je u suprotnosti sa evropskim i američkim studijama koje pokazuju jasnu podršku populacije za upotrebu drvne biomase. Za učesnike studije, glavni razlog za njihovu neodlučnost je to što im nedostaje dovoljno znanja da formiraju mišljenje.

„To je kompleksna tema sa dosta neslaganja, čak i među onima koji za to znaju. Dakle, nije iznenađujuće što javnost teško zauzima stav. Međutim, problematično je što toliko Danaca nije čulo za drvnu biomasu za dobijanje energije, kao izvor koji se koristi decenijama i na kome se zasniva veoma veliki deo zelene tranzicije Danske“, rekla je Paula Ugarte Lukas.

Klimatske promene i životna sredina

Studija je takođe izvestila da su Danci duboko zabrinuti za održivost i klimu. Više od tri četvrtine (78%) učesnika izjavilo je da su zabrinuti zbog klimatskih promena u umerenom, visokom ili ekstremnom stepenu i da prioritet daju brizi o klimi i životnoj sredini u odnosu na ekonomski rast. Većina se takođe složila sa argumentima da biomasu treba koristiti samo ako se radi na održiv način i bez negativnih uticaja na šume i biodiverzitet.

„Brojke iz studije su same po sebi zanimljive. One podstiču donosioce odluka i energetski sektor da razmisle: da li treba da budemo zabrinuti? Da li treba više da angažujemo javnost da se bavi ovom temom? Važno je da se ističu razmatranja održivosti koja igraju glavnu ulogu za javnost, iako mnogi ljudi ne znaju šta je biomasa. Takođe se smatra da bi bilo od pomoći da se debata malo više prebaci u javnu sferu, ali da rešenje verovatno nije jednostavno. Rezultati takođe pokazuju da postoji očigledna potreba da se zahtevi održivosti još više pooštre“, rekao je vanredni profesor i koautor studije Kristijan Gamborg sa Odeljenja za ekonomiju hrane i resursa.

Izvor: Bioenergy news

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti