Danska uvodi porez na ugljenik za krave i svinje

Danska će od 2030. godine uvesti prvi svetski porez na emisije stoke, ciljajući gasove staklene bašte koje emituju krave, svinje i ovce te zemlje. Prema planu, farmeri moraju da plate oko 34 engleske funte po metričkoj toni ekvivalenta ugljen-dioksida koji proizvede njihova stoka.

Danska je najavila planove za uvođenje revolucionarnog poreza na ugljenik na emisije koje emituje stoka, čime je postala prva zemlja u svetu koja je preduzela ovaj korak.

Počevši od 2030, danski farmeri će se suočiti sa porezom od 300 kruna (34 funte) po toni ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e), koji će se postepeno povećavati na 750 kruna (85 funti) po toni do 2035. godine. Nameti će biti delimično nadoknađeni poreskim olakšicama od 60 odsto, što će ih učiniti bliže 17 dolara po metričkoj toni 2030. i 43 dolara 2035, navodi danska vlada, koja je predstavila predloženi zakon ove nedelje.

Porez ima za cilj da se pozabavi emisijom metana koji emituju krave, ovce i svinje. Metan se smatra moćnim gasom koji stvara efekat staklene bašte i značajno doprinosi globalnom zagrevanju.

Uprkos tome što se ugljen-dioksidu obično posvećuje više pažnje, sposobnost metana da zadrži toplotu tokom 20 godina je otprilike 87 puta jača, prema naučnicima.

Danski zvaničnici predviđaju da će porez smanjiti emisije u zemlji za oko 1,8 miliona metričkih tona ekvivalenta ugljen-dioksida u 2030. Ljudi su 2022. emitovali više od 40 milijardi tona ugljen-dioksida, navodi MIT Climate Portal.

„Sporazumom ćemo postići naše klimatske ciljeve 2030. i napravićemo veliki korak bliže tome da postanemo klimatski neutralni 2045. godine. Bićemo prva zemlja na svetu koja će uvesti pravi porez na ugljenik u poljoprivredi. Druge zemlje će biti inspirisane time. Sporazum pokazuje koliko možemo da postignemo kada se udružimo u stranačkim bojama i interesima da pronađemo zajednička rešenja za jedan od najvećih izazova našeg vremena “, rekao je Danski ministar poreza Jepe Brus

Prihodi od predloženog poreza Danske, za koji se očekuje da će ga parlament zemlje odobriti, biće vraćeni u industriju kako bi se podržala njena zelena tranzicija, saopštila je vlada. Upravljanje prihodima za predlog zakona takođe uključuje uspostavljanje više od 600.000 hektara novih šumskih površina, između ostalih inicijativa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti