Deca – garant budućnosti košarke

Na XXI Međunarodnom mini basket festivalu Rajko Žižić, koji se uz podršku NIS-a održava u Beogradu okupilo se više od 150 ekipa. Skoro 2.500 dece iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije odigraće oko 300 utakmica.

Međunarodni mini basket festival Rajko Žižić, koji se održava 21. put, svečano je otvoren u hali broj 3 Beogradskog sajma. Festival kojim se čuva sećanje na košarkaškog velikana i koji okuplja buduće zvezde naše košarke, traje od 13. do 15. januara, u organizaciji Udruženja Mini basket Srbija pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom  kompanije NIS.

Više od 150 ekipa i skoro 2.500 dece iz Srbije i regiona za tri dana turnira odigraće oko 300 utakmica na šest postavljenih terena, na koševima visine 2,60 m i 2,75 m i loptama broj „4“ i “5”, kao i na jednom terenu sa veštačkom travoma. Na jednom od terena će se igrati i Košarkica sa teleskop koševima. Devojčice i dečaci podeljeni su u tri godišta: 2013. i mlađi, 2014. i mlađi, 2015. i mlađi i stižu iz svih delova Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Zoran Gajić, ministar omladine i sporta Republike Srbije, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, Rade Georgievski, predsednik Udruženja Mini basket Srbija, kao i drugi gosti i verni navijači.

Budući reprezentativci

„Draga deco, poštovani ljubitelji košarke, treneri, sportski radnici, pre svega srećna vam Nova godina i božićni praznici. Deco, vama želim od srca da što više vas zauzme mesto u reprezentacijama Srbije jednog dana, kako pionirskim, kadetskim, juniorskim, tako i seniorskim, i da nam donesete što više medalja. Da biste to ostvarili morate sada da se lepo zabavljate i da vam bude što lepše u svakodnevnoj igri. Živela Srbija, srećno!“, rekao je Zoran Gajić, ministar omladine i sporta Republike Srbije.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, naveo je da je slogan kompanije Budućnost na delu, a da su budućnost naša deca.

„Oni su najbolje što imamo za budućnost ove zemlje i naše kompanije. Podrška njima je naše strateško opredeljenje. Mi ne podržavamo samo dečiji sport već i obrazovanje i to su vrednosti za koje se zalažemo i od kojih nećemo odustati“, naveo je Smirnov, kome je ovom prilikom uručena i zahvalnica Udruženja Mini basket Srbija.

Nagrađeni timski duh i fer plej

Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, poželeo je najmlađim sportistima da se zabavljaju, igraju i druže, a Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, istakao je da je imao sreću da trenira i Rajka Žižića, čije ime nosi ovaj memorijalni turnir.

Prilikom svečanog otvaranja festivala, pehari su uručeni svakom timu, a medalje su podeljene svim učesnicima manifestacije, čime je svako od njih nagrađen za timski duh i fer-plej.

Za vreme festivala biće organizovan i seminar za trenere pod nazivom Od minibasketa do košarke, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima.

Kompanija NIS u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije već desetu godinu pruža podršku organizaciji projekta Mini basket Srbija i održavanju mini basket turnira širom naše zemlje. U skladu sa sloganom Budućnost na delu, NIS konstantno ulaže u razvoj sporta i mladih talenata, promoviše sportski duh i zdrav način života. NIS je višegodišnji partner i Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaškog kluba Partizan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti