REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Dedolarizacija – hoće li zaživeti alternative američkom dolaru

O tome hoće li dolar u potpunosti izgubiti planetarnu dominaciju, koje valute bi mogle da ga zamene i šta to znači za svetsku ekonomiju u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Slobodanom Komazecom, makroekonomskim i monetarnim stručnjakom.

Priča o tome da dolar gubi ulogu ključne svetske valute sve je aktruelnija. Nije u pitanju samo to što se takozvani petrodollar više ne koristi primarno u plaćanju sirove nafte ili prirodnog gasa. Svetske berze, doduše, I dalje cenu barela sirove nafte iskazuju u dolarima. Ali, i pre rata u Ukrajini i sankcija zapadnih zemalja predvođenih Briselom i Vašingtonom protiv ruskih energenata Moskva je sa partnerima iz zemalja BRIKS-a otpočela sa planovima za svrgavanje dolara sa trona dominantne svetske valute.

Ništa, naravno, ne ide preko noći. To se, uostalom, videlo i kod nas u Srbiji, gde je do skoro svako svoju platu preračunavao u nemačke marke a sada u evre. Mnogi i danas žure da ušteđevinu iz dinara pretvore u neku konvertibilnu valutu.

I državne reserve čuvane su, osim u zlatu, uglavnom u dolarima. Zato ne čudi da se skoro dve tećine dolara nalazi van Sjedinjenih Američkih Država. Američki predsednik Nikson prekinuo je direktnu konvertibilnost američkog dolara u zlato 1971.godine. Sa tim potezom je bio okončan i zlatni standard i ograničenje količine ove valute koja je mogla da se štampa. Iako je ostala međunarodna rezervna valuta, američki dolar je od tada sve više gubio svoju kupovnu moć. A, sada je učešće dolara palo na manje od  50 odsto svetskih rezervi.

Jedan od najpoznatijih analitičara valuta Stiven Džen otkriva da je američki dolar „pretrpeo zapanjujući kolaps” kao rezervna svetska valuta, komentarišući da je taj trend i dodatno ubrzan nakon odluke Vašingtona da zamrzne devizne rezerve Rusije.

Dedolarizacija, odnosno, smanjenje hegemonije dolara posebno je vidljiva od prošle godine. Trgovina Rusije i Kine nacionalnim valutama rublja : juan povećana je osamdeset puta. Ovoj akciji priključio se i Iran, koji je zbog međunarodnih sankcija svoju naftu i ranije naplaćivao u zlatu, a ne u dolarima.

Uz to, mnoge centralne banke (a posebno ruske i kineske) kupuju zlato najbržim tempom od 1967. godine, pokušavajući da diverzifikuju svoje rezerve u odnosu na dolar. Na konferenciji u Singapuru u januaru, više bivših zvaničnika jugoistočne Azije govorilo je o naporima za dedolarizaciju koji su u toku.

A Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija pregovaraju o korištenju rupija za trgovinu nenaftnim proizvodima u udaljavanju od dolara. Otklon od dolara uzima maha u celom svetu. Brazil i Argentina su razgovarali o stvaranju zajedničke valute za dve najveće ekonomije u Južnoj Americi.

O tome hoće li dolar u potpunosti izgubiti planetarnu dominaciju, koje valute bi mogle da ga zamene i šta to znači za svetsku ekonomiju u današnjoj „Energiju Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Slobodanom Komazecom, makroekonomskim i monetarnim stručnjakom.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti