Dedolarizacija je još daleko, kaže indijski ministar nakon završetka samita BRIKS-a

Rusija je odsečena od SWIFT sistema za razmenu finansijskih transakcija a kao rezultat toga Moskva i njeni kupci su primorani da pronađu alternative za dolar za izmirenje plaćanja. Rojters je pre mesec dana izvestio da je Kina prešla na juan kao valutu za placanje većine svog uvoza energenata iz Rusije, dok je Indija već neke trgovine naftom sa drugim državama platila u svojoj domaćoj valuti rupiji.

Lideri grupe zemalja BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, sastali su se prošle nedelje u Johanesburgu. Pored razmatranja pitanja o primanju novih članova u svoje udruženje, jedno od važnih tema na sastanku je bilo stvaranja zajedničke valute i da na taj način pokušaju da se udalje od uticaja američkog dolara, piše CNBC.

Iako se u prošlosti trgovina naftom ponekad odvijala u kineskim juanima, ruskim rubljama ili indijskim rupijama, ideja o dedolarizaciji ili udaljavanju od američkog dolara radi poravnanja trgovine u drugim valutama je još uvek daleko.

„Voleo bih da mogu sve da obavljam u rupijama. To je moj lični stav. Međutim, američki dolar će ostati valuta izbora za transakcije na međunarodnim tržištima nafte. Ne znam  koja vrsta promene može uticati u toj meri na dolar“, rekao je indijski ministar za naftu i gas Hardep Sing Puri u ekskluzivnom intervjuu nakon završetka samita BRIKS u Južnoj Africi.

Trgovina domaćim valutama se već uveliko odvija

Indijske rafinerije počele su da plaćaju deo uvoza ruske nafte u kineskim juanima, navodi se u izveštaju Rojtersa iz jula, koji se poziva na izvore sa direktnim saznanjima o tome.

Rusija je odsečena od SWIFT sistema za razmenu finansijskih transakcija i široko sankcionisana nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini. Kao rezultat toga, Moskva i njeni kupci su primorani da pronađu alternative za dolar za izmirenje plaćanja.

Američki dolar je dugo bio glavna globalna naftna valuta, uključujući i kupovinu od strane Indije.

Rojters je pre mesec dana takođe izvestio da je Kina prešla na juan kao valutu za placanje većine svog uvoza energenata iz Rusije.

Rusija je u međuvremenu pretekla Saudijsku Arabiju i postala najveći kineski dobavljač sirove nafte u prvom kvartalu ove godine.

„Neke rafinerije plaćaju u drugim valutama poput juana ako banke nisu spremne da namiruju trgovinu u dolarima“, objavio je Rojters, pozivajući se na izvor iz indijske vlade.

Rojters je 14. avgusta izvestio da je Indijska naftna kompanija, najveća rafinerija u zemlji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima platila kupovinu milion barela nafte u rupijama (indijska valuta).

Ovakav vid transakcije izmedju Indije i Arapskih Emirata dolazi nakon što su dve zemlje u julu potpisale memorandum o razumevanju kako bi uspostavile okvir za promovisanje lokalnih valuta za prekogranične transakcije.

Indijski mediji su u aprilu naveliko izvestili da Indija i Malezija počinju da namiruju trgovinu indijskom rupijom.

Indija kao deo trenda dedolarizacije?

U svetlu ovih dešavanja, ministar Puri je upitan da li bi indijska rupija mogla da bude deo trenda dedolarizacije, posebno na tržištu nafte, na šta je on odgovorio da takav scenario nije baš moguć.

Ministar Puri je rekao da, iako postoje aranžmani kojim se trgovina odvija sa indijskom valutom rupija, to je ipak zanemarljivo mali procenat transakcija. On misli da je trenutno dug put za indijsku valutu rupija da stekne ugled u svetu kakav ima američki dolar.

„Voleo bih da indijska rupija bude vodeća valuta na svetu. Ali ja sam takođe realista. Mislim, ukoliko bih vodio ekonomiju od 4 biliona dolara a 50% toga je u spoljnom sektoru, onda znam da imam samo 2 biliona dolara međunarodnih transakcija, dok SAD i druge zemlje imaju više od nas “, rekao je ministar Sing Puri.

Na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, brazilski lider Luiz Inasio Lula da Silva je istakao da blok nastavlja da proučava mogućnost zajedničke valute. „Ovakav potez bi mogao povećati naše opcije za  sredstvo plaćanja i smanjiti našu ranjivost“, rekao je Luiz Ignasio Lula da Silva, prema zvaničnom izveštaju samita.

Na istom samitu ministar Sing Puri je rekao da ovi međunarodni aranžmani, trgovinski aranžmani, aranžmani plaćanja postoje već dugo vremena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti