Delegacija Srbije obišla zeleni rudnik Ziđin Kopera u Kini

Ziđin Koper, šesti najveći proizvođač bakra u svetu u Kini je prepoznat kao vlasnik zelenog rudnika u kojem je prisutno sveobuhvatno iskorišćenje mineralnih sirovina. Komentarišući da je primetno mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, ministarka je rekla da Ziđin Koper to što planira da urade i u Republici Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je juče posetila ovaj rudnik.

„Republika Srbija je važan strateški partner Ziđin Grupe, o čemu govore i memorandumi vredni četiri milijarde dolara, potpisani na Srpskom investicionom forumu u Sjamenu. Površinski kop koji smo obišli proglašen je u NR Kini za prvi zeleni rudnik”, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je juče posetila rudnik kompanije Ziđin Koper u Šanghangu (NR Kina).

Komentarišući da je primetno mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, ministarka je rekla da Ziđin koper to što planira da urade i u Republici Srbiji.

„Videli smo i solarne elektrane. Zadovolјni smo time što svoju tehnologiju prenose kod nas i što sada izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika. Ziđin ovde proizvodi 86.000 tona bakra, a od naredne godine u Boru će se proizvoditi 180.000 tona, dakle skoro dva i po puta više. To govori o potencijalu naših rudnika i savremenoj tehnologiji koju primenjuju naši partneri iz NR Kine”, izjavila je Đedović.

Cilj – cirkularna ekonomija

Ziđin Koper je, inače, šesti najveći proizvođač bakra u svetu. U NR Kini prepoznat je kao vlasnik zelenog rudnika u kojem je prisutno sveobuhvatno iskorišćenje mineralnih sirovina. Njihov cilј je cirkularna ekonomija bez otpada i ukidanje emisije uglјen-dioksida do 2050. godine. Investicije kompanije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja. Istovremeno, osnovali su i svoj R&D centar za unapređenje tehnologija i imaju 117 patenata.

Đedović Handanović posetila je i topionicu kompanije Ziđin Koper u Šanghangu, koja godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra.

Ministarka je skupa sa generalnim direktorom Ziđin Koper Srbija Ću Goudžu posadila drvo prijatelјstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti