Pretraži
facebook twitter linkedin email

Kategorija: Ekologija

Demanti Ministarstva energetike na tvrdnje udruženja RERI


Zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, koje radi od oktobra 2020. godine, emisije sumpor-dioksida u TE Kostolac B u okviru su propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, navedeno je u demantiju iz Ministarstva rudarstva i energetike na saopštenje Udruženja Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), u kome se navode podaci emisije za celu 2020. godinu.


Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u TE Kostolac B kreću se u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u ovoj termoelektrani, koje radi od oktobra 2020. godine, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Ministarstvo je dužno da ovu činjenicu istakne još jednom, nakon pokušaja udruženja Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), da izjavu potpredsednice Vlade Repubike Srbije i ministarke energetike Zorane Mihajlović predstavi kao neistinu, pojašnjeno je u saopštenju.

“Umesto smanjenja emisija, TE Kostolac B je u 2020. emitovala gotovo 16.000 tona više sumpor-dioksida nego 2019. godine”, saopštilo je udruženje Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Naime, prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B, Mihajlović je predstavnicima medija izjavila da su svi koji su prisustvovali obilasku videli da su „emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica”.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji, i počelo je sa radom 23. oktobra 2020. godine.

Otkad je pušteno u rad, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova postiže, i postizaće i ubuduće, zadate granične vrednosti emisija u iznosu maksimalno 130 mg/Nm3 za SO2, koliko propisuje i Energetska zajednica, kao i 20 mg/Nm3 za praškaste materije. Prilikom obilaska, svi prisutni mogli su da se uvere da su u potpunosti zadovoljene propisane vrednosti o graničnim emisijama, da su sadašnje emisije sumpordioksida značajno ispod nivoa koji se zahteva u EU, koji iznosi 200 mg/Nm3, kao i da postoji njihovo kontinuirano merenje, navodi se u saopštenju.

facebook twitter linkedin email