Deponije – ogledalo našeg nemara prema životnoj sredini u kojoj živimo

Deponije – gradske, regionane, divlje, organizovane, komunalne... Gomile smeća na obalama reka, u jarugama na obodima naselja, kraj puteva, na privremenim lokacijama koje se koriste decenijama. Tema današnje emisije je grešimo i šta nam valja činiti. Sagorornik Jelice Putniković je Igor Radosević, analitičar zaštite životne sredine.

Decenijama već se o odgovornom zbrinjavanju komunalnog, građevinskog, medicinskog, industrijskog, opasnog…. otpada govori kao temi N0. 1 za zbrinjavanje. I, na žalost nije se daleko odmaklo od reči ka delima.

I ovih dana čuju se informacije o samozapaljivanju deponija, izazvanog gasovima koji su i bukvalno eksplodirali. Minulih godina Beograđane je mučio smrad sa deponije u Vinči koja je danima gorela.

Istovremeno se puno priča o razvrstavanju komunlanog otpada – izdvajanjem svega onoga što može da se reciklira. A, malo šta je urađeno.

Umesto da se jednostavno primeni iskustvo razvijenih zemalja i iskoriste najnoviji principi i tehnologije upravljanja smećem u Srbiji se, prema komentarima stručnjaka, često najavljuje korišćenje zastarelih principa u rešavanju ovog produkta ljudske civilizacije.

Tema današnje emisije „Energija Sputnjika“ je grešimo i šta nam valja činiti. Sagorornik Jelice Putniković je Igor Radosević, analitičar zaštite životne sredine.

Emisiju možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti