Desalinizacija vode pomoću solarne energije

Desalinizacija vode pomoću solarne energije

Ruski i naučnici iz Iraka razvili su hibridnu tehnologiju za povećanje efikasnosti isparavanja unutar solarnog destilatora, pomoću rotirajućeg šupljeg cilindra i solarnog kolektora. Solarna desalinizacija bi zbog jednostavnog dizajna i niskih troškova mogla pomoći zemljama na Bliskom istoku i u Africi, koje raspolažu sa visokim potencijalom solarne energije i nedostatkom slatke vode.

Istraživački tim inženjera sa Uralskog federalnog univerziteta (UrFU) nedavno su razvili novu tehnologiju desalinizacije koja će smanjiti troškove desalinizacije i učetvorostručiti obim proizvodnje. Rezultati istraživanja u kojima je ispitana desalinizacija vode pomoću solarne energije objavljeni su u časopisu Case Studies in Thermal Engineering.

Danas je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina destilacija vode uz pomoć solarne energije.

Naučnici UrFU -a, zajedno sa kolegama iz Iraka, razvili su hibridnu tehnologiju za povećanje efikasnosti isparavanja unutar solarnog destilatora pomoću rotirajućeg šupljeg cilindra i solarnog kolektora.

Princip rada

„Stvorili smo tehnologiju desalinizacije koristeći rotirajući šuplji cilindar unutar solarnog destilatora, kako bismo ubrzali isparavanje vode u posudi. Tokom procesa se formira tanak vodeni sloj na spoljnoj i unutrašnjoj površini cilindra. Taj sloj se stalno obnavlja, sa svakim okretanjem. Za povećanje temperature vode ispod cilindra koristimo solarni kolektor”, rekao je Sergej Ščeklein, šef odseka Nuklearne elektrane i obnovljivi izvori energije UrFU.

Kao deo eksperimenta, brzina rotacije cilindra unutar solarnog destilatora bila je 0,5 RPM (RPM – Rotations per minute / brzina obrtaja u minuti). Ovaj intenzitet i vreme su dovoljni da ispari tanak sloj vode sa površine cilindra.

Istraživanje

Eksperimentalna ispitivanja održavana su u Ekaterinburgu u Rusiji nekoliko meseci (jun-oktobar 2019.) i pokazala su visoku efikasnost i pouzdanost razvijenog uređaja. Osim toga, istraživači su primetili da su relativno visok intenzitet sunčevog zračenja i niska temperatura ambijentalnog vazduha, takođe, doprineli performansama destilacije vode.

„Faktor poboljšanja performansi stvorenog solarnog destilatora, u poređenju sa tradicionalnim uređajima, iznosio je najmanje 280 odsto u relativno toplim mesecima (jun, jul i avgust) i najmanje 300 i 400 odsto u hladnijim mesecima (septembar i oktobar). U isto vreme, kumulativni kapacitet destilacije vode dostigao je 12,5 l/m2 dnevno leti i 3,5 l/m2 dnevno zimi”, rekao je Alharbavi Naseer Tavfik Alvan, istraživač inženjer na UrFU –zaposlen na Severno tehničkom univerzitetu (Irak).

Razvijena tehnologija desalinizacije sa svojim jednostavnim dizajnom i niskim troškovima mogla bi biti od interesa na Bliskom istoku i u Africi – u zemljama sa visokim potencijalom solarne energije i nedostatkom slatke vode, veruju istraživači.

U budućnosti naučnici planiraju da poboljšaju tehnologiju i povećaju performanse solarnog destilatora, uz najniže moguće kapitalne i operativne troškove za različite klimatske uslove.

Izvor: EconomicTimes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.