Deset zelenih rešenja za preokret na planeti

Manje poznate zelene tehnologije mogle bi uskoro da promene svet. Transport sunčeve svetlosti u zgrade, plastični putevi, tkanina od mleka ili zidovi od bilja, samo su neka od zelenih rešenja koja bi u budućnosti mogla da imaju važnu ulogu u smanjenju ekološkog otiska.

Svakodnevno slušamo o zelenoj budućnosti, ali izgleda kao da se ta budućnost neprestano odgađa iako već postoje brojna zelena rešenja. Najčešće imamo priliku da se upoznamo samo onim rešenjima koje razvijaju velike kompanije i koja se na neki način već primenjuju i doprinose smanjenju ekološkog otiska. Na platformi Medium pozabavili su se manje poznatim zelenim rešenjima koja bi u budućnosti mogla da imaju važnu ulogu u očuvanju planeta.

Transport sunčeve svetlosti

Dobro znamo da je ušteda energije najbolji način za smanjenje emisija ugljenika. Šta, ukoliko bismo mogli da osvetlimo cele zgrade samo sunčevom svetlošću? To je ono što je razvila švedska kompanija Parans. Njihova tehnologija Sunlight Transport jeste pasivni sistem koji usmerava sunčevu svetlost iz spoljnog izvora i prenosi je kroz optičke kablove za osvetljavanje soba.

Kao rezultat toga, potrošnja energije tokom dana svedena je na nulu. Svetiljke koje emituju sunčevu svetlost izgledaju i rade prilično poput normalne svetiljke, emitujući ambijentalno svetlo. Parans sugeriše da optički kablovi mogu da dovedu sunčevu svetlost stotinak metara unutar zgrade, zadržavajući maksimalni intenzitet svetlosti. Budući da unutrašnju rasvetu osigurava pasivni sistem, nema potrošnje energije tokom dana, ali sistem tokom večeri mora da se zameni redovnom veštačkom postavkom.

Plastični putevi

Sećate li se plutajućeg otpadnog kontinenta u Pacifiku? Zamislite da možemo da zgrabimo svu tu plastiku za održavanje putne infrastrukture. Ta mogućnost zapravo postoji, a zove se „Plastični putevi”. Naime, holandska kompanija PlasticRoad razvila je plastične puteve, a kao demonstraciju proizvoda napravili su dve po 30 metara duge deonice biciklističke staze u holandskim gradovima Zwolle i Giethoorn. Upravo je u toku praćenje kako bi se razumeo njegov dugoročni uticaj na lokalnu okolinu. Ukoliko demonstracija uspe, PlasticRoads može, takođe, značajno da smanji  ugljenični otisak (50 do 72%) tradicionalne gradnje puteva, zahvaljujući dužem životnom veku i smanjenju transportnih kretanja uključenih u njihovu izgradnju.

Solarni cvet

Solarni cvet je sistem solarnih panela montiran na tlu i oblikovan kao cvet. Za razliku od solarnih panela koji zahtevaju instalaciju, solarni cvetovi su potpuno prenosivi i spremni za priključivanje. Takođe, sistem se sam čisti dva puta dnevno, što povećava efikasnost i trajnost.

Najveća razlika u odnosu na krovnu ploču je ta što uključuje i uređaj za praćenje sunca za maksimalnu proizvodnju solarne energije. SmartFlower proizvodi između 4-6 MWh/godišnje zavisno od lokacije, a isključivi uticaj trebalo bi da bude u vezi sa s proizvodnjom i uključenim materijalima.

Zeleni zidovi

Biljni ili zeleni zidovi poslednjih su godina postali deo arhitektura. Zidovi za biljke su okomite izgrađene strukture koje drže dovoljno zemlje da na njima rastu različite vrste biljaka ili drugog zelenila. Budući da ove strukture imaju žive biljke, obično imaju i ugrađene sisteme za navodnjavanje. Osim vizuelnog efekta, spoljašni biljni zidovi izoluju zgrade, hvataju kišu i osiguravaju staništa za insekte.

Proces transpiracije biljaka može malo da smanji temperaturu i pročistiti vazduh u zatvorenom prostoru. Biljke, takođe, mogu da smanje stres i poboljšaju koncentraciju.

Održivi tekstil

Mlečni tekstil je vrsta tkanine koja se izrađuje od kazeina koji se nalazi u mleku. Odavno je cenjen zbog svoje mekoće i glatkoće. Međutim, relativno je teško proizvesti kazeinska vlakna. Kako bi se dobilo vlakno, kazein se ekstrahuje i pročišćava i dodatnim hemijskim procesima pretvara u pređu. Ovi procesi se tradicionalno oslanjaju na otrovne hemikalije i značajne količine mleka. Nemačka kompanija Qmilk je izmislila proces prerade bez hemikalija i s politikom nultog otpada. Materijal se proizvodi na nižim temperaturama, zbog čega zahteva manje energije od drugih procesa proizvodnje tekstila. Krajnji rezultat je 100% prirodan i gladak tekstil, poput svilene tkanine.

Biorazgradiva plastika

Holandska kompanija Avantium proizvodi plastiku biljnog porekla koja se 100% može reciklirati i razgraditi, s vrhunskim svojstvima performansi u poređenju s današnjim materijalima za pakovanje, na bazi nafte. Materijal je polietilen furanoat (PEF) koji je vrsta plastike koja se zove poliester. Razlika je u tome što je u potpunosti napravljen od bio-baziranih sirovina (šećera). Avantium navodi da se šećer trenutno dobija iz šećerne repe i trske, pšenice i kukuruza, kao i neprehrambenih useva poput poljoprivrednih ostataka. Tu svakako treba spomenuti div Tetra Pak koji je prvi u svetu razvio Tetra Rex® – prvo kartonsko pakovanje za napitke izrađeno od kombinacije kartona i plastike dobijene od šećerne trske iz obnovljivih izvora.

Kompanija trenutno prelazi na sledeći nivo razvoja – testiranje barijere na bazi vlakana, prve takve vrste za kartonska pakovanja za hranu, namenjena distribuciji u ambijentalnim uslovima. Ovo označava još jedan važan korak u dugoročnom planu kompanije prema razvoju potpuno obnovljivog aseptičnog pakovanja koje može u potpunosti da se reciklira, pa je ugljenički neutralno.

Fotonaponski sistemi

Fotonaponski sistemi mogu direktno da se ugrade u fasadu ili krov zgrade. Najčešći sistemi takvog tipa su fotonaponske šindre – solarni paneli koji oponašaju izgled i funkciju konvencionalnih krovnih materijala poput škriljevca, dok obavljaju osnovni zadatak proizvodnje električne energije. Tesla solarni krovovi privlače veliku pažnju u poslednje vreme, ali to su i drugi brendovi kao što su RGS Energy, SunTegra i CertainTeed.

Hladni pločnik

Konvencionalni pločnici glavni su uzročnici efekta urbanog toplotnog ostrva, uobičajenog u velikim urbanim područjima, gde prosečne temperature mogu biti do 4°C više u odnosu na okolinu. To se događa zato što konvencionalni materijali za popločavanje, kao što su asfalt i beton, apsorbu 95 do 60 odsto energije koja dopire, umesto da je reflektuju u atmosferu. Hladni pločnik je površina puta koja koristi aditive ili posebne mešavine za reflektovanje sunčevog zračenja. Reflektujući pločnici ostaju hladniji na suncu od tradicionalnih pločnika. Mogu potencijalno da smanje lokalnu temperaturu vazduha za 0,6°C.

Uticaj na okolinu je višestruk, a hladni pločnici snižavaju temperaturu vazduha u gradu, poboljšavaju kvalitet vazduha i snižavaju površinske temperature, što može da doprinese lokalnim merama prilagođavanja klimatskim promenama.

Automobili na vodonik

Jedan od najboljih primera vozila na vodonik je Rasa, automobil britanske kompanije RiverSimple. Rasa je zamišljena s jedinom svrhom, a to je da bude pristupačna alternativa električnim vozilima.

Još uvek dostupna samo kao prototip, Rasa može da se pohvali dometom od gotovo 500 kilometara i vremenom punjenja goriva od nekoliko minuta. Domet je postignut vrlo malom težinom (580 kg) i propulzijskim motorom od 11 KS ili 8,5 kW koji može da natera automobil da dostigne maksimalnu brzinu od 80 km/h. Međutim, ono što je posebno zanimljivo je da se Rasa se ne može naći u vlasništvu. Ukoliko želite da vozite ovaj automobil, plaćate pretplatu koja uključuje održavanje, osiguranje i vodonik. Tako dobavljač vodonikove gorive ćelije ostaje nje vlasnik, pa im je, zbog toga, u interesu njena dugovečnost i pouzdanost. Ali vozila na vodonik imamo i u „svom dvorištu”.

Tvrtki Dok-ing se profilirala kao proizvođač mašina koje rade na vodonik i godinama ih proizvodi za strane kupce. Vodonik okupljen u hemikaliji dolaskom na membranu od platine otpušta elektron čime nastaje električna energija koja pokreće elektromotor mašina, bez ispuštanja štetnih gasova.

Pametni telefoni

Pametni telefoni predstavljaju jedan od resursno najintenzivnijih proizvoda na planeti. U Evropi njihov uticaj na klimu iznosi 14,2 milijona tona CO2. Oni, takođe, uključuju otrovne materijale uključujući olovo, živu, arsen, kadmij, hlor i brom. Međutim, većina nas ih odbaci nakon tri ili četiri godine. Brojne kompanije su direktno se hvatile u koštac s tim problemima. Jedan od vodećih je Fairphone, kompanija koja je osnovana s izričitim ciljem razvoja pametnog telefona koji ne sadrži konfliktne minerale, osigurava poštene uslove rada duž distributivnog lanca i garantuje dužu trajnost svakog pametnog telefona.

Drugi održivi telefon je Teracube, sa sedištem u SAD-u i finansiran putem crowdfundinga. Uz četvorogodišnju garanciju, svaka komponenta ovog jednostavnog pametnog telefona je zamenjiva, uključujući bateriju. Kućište je biorazgradivo, a ambalaža je izrađena od recikliranog papira i štampana mastilom na bazi soje.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti