Digitalni evro kao dopuna za keš

Evropska centralna banka od 12. oktobra otpočinje sa konsultacijama o uvođenju digitalnog evra, koji neće zameniti gotovinu, već je „dopuniti“.

Evropska centralna banka (ECB) sve je bliža uvođenju digitalne verzije evra.

Ovo je motivisano povećanim korišćenjem metoda za plaćanje koje ne uključuju keš, a ECB kaže da mora da bude spremna da lansira digitalni novac ako sve promene u svetu to zahtevaju, piše B92.

ECB je izdala opširan izveštaj u kome objašnjava razloge zašto bi ovo bilo neophodno. Takođe, rekla je da će o ovome voditi javne konsultacije sa građanima, akademicima i bankarima.

Rečeno je da još uvek nije doneta odluka, kao i da bi digitalni evro samo dopunio „keš varijantu”, a ne bi je zamenio. Konsultacije će početi 12. oktobra.

„Evro pripada Evropljanima i naša misija je da budemo njegov čuvar. Građani EU se pojačano okreću digitalnom trošenju, štednji i investiranju. Naša uloga je da osiguramo poverenje u novac. Ovo znači da treba da obezbedimo to da evro bude prilagođen digitalnom dobu. Treba da budemo spremni da izdamo digitalni evro, ukoliko se potreba za tim poveća”, rekla je Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke.

Digitalni evro bi se razlikovao od trenutnog sistema plaćanja bez keša, koji vodi privatni sektor, zato što bi bio zvaničan novac Centralne banke – bez rizika i bez skupih troškova upotrebe. Digitalna valuta Centralne banke takođe bi mogla da se koristi i oflajn, na primer za transfer malih količina novca među pojedincima, koristeći digitalne novčanike na telefonima preko blutut veze.

Ideja je da transformisana valuta evrozone bude slična bitkoinu, ali bi za razliku od ostalih kriptovaluta, bila pod nadzorom ECB. Digitalne valute, inače, koriste tehnologiju blokčejna, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. Digitalni evro bi se bazirao na tome, a koristio bi se u internet transakcijama.

Evropska centralna banka nije jedina koja se bavi ovim problemom.

Centralna banka Kine, takođe, testira zvaničnu digitalnu valutu, dok iz švedske centralne banke kažu da su već započeli pilot-projekat, prenosi Independent.

Federalne rezerve SAD razmatraju ovu soluciju, ali imaju nešto dugoročnije gledište na ovaj problem jer, kako kažu, žele da natenane prouče digitalne valute uopšte, kao i digitalne valute centralnih banaka širom sveta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.