Distributivna mreža ključna za gasifikaciju Srbije

Pored magistralnih gasovoda važno je da se razvija i distributivna mreža, koja je uslov da gas stigne do većeg broja opština, većeg broja građana i da se ovaj energent više koristi u industriji, rekla je ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović prilikom današnjeg potpisivanja aneksa ugovora o poveravanju delatnosti od opšteg interesa u sektoru gasa kompanijama Sigas iz Požege i Bos konstrakšen iz Trstenika

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas anekse ugovora o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa kompanijama Sigas iz Požege i Bos konstrakšen iz Trstenika, koji se odnose na distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas i javno snabdevanje prirodnim gasom.

Potpisani ugovori omogućiće da Sigas iz Požege, koji već snabdeva kupce prirodnog gasa u opštini Požega, preuzme bavljenje ovom delatnošću i u opštinama Varvarin i Ćićevac.

„Srbija je puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i priprema se za izgradnju još jednog – gasovoda Niš-Dimitrovgrad, za koji je raspisan tender i koji će omogućiti da do Srbije stiže gas i od drugih snabdevača. Izgradnja magistralnih gasovoda znači veću sigurnost u snabdevanju i povoljniju cenu gasa, ali je pođednako važno da se razvija i distributivna mreža koja je uslov da gas stigne do većeg broja opština, većeg broja građana i da se ovaj energent više koristi u industriji”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je trenutno gasifikovano oko 60% teritorije Republike Srbije, ali vrlo neujednačeno, i da je potrebno da se mnogo brže nego do sada realizuju projekti gasifikacije, kako bi gas stigao i u druge delove Srbije i većeg broja kupaca, bilo da je reč o domaćinstvima ili o industriji.

Ugovore sa potpredsednicom Vlade potpisali su direktor Sigasa Zvi Sade i direktor kompanije Bos konstrakšen, Milomir Ilić, a potpisivanju je prisustvovala i predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti