Đedović: Cilj – odgovorno rudarstvo mineralnih resursa

Srbija ima značajne mineralne resurse. Zadatak države je da u saradnji sa rudarskom strukom omogući da se bogatstvo koje imamo koristi na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, čuvajući prirodu i vodeći računa o zajednici. Moramo da osiguramo da rudarstvo bude odgovorno prema građanima, ali i prema zemlji, vodi i vazduhu, jer je njihovo očuvanje za buduće generacije naša odgovornost, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Republika Srbija ima značajne mineralne resurse, a zadatak države je da u saradnji sa rudarskom strukom, omogući da se bogatstvo koje imamo koristi na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, čuvajući prirodu i vodeći računa o zajednici, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na otvaranju 12. Međunarodne  konferencije o mineralnim resursima pod nazivom Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo“.

Ministarka je podsetila da Republika Srbija zauzima tek 0,059% ukupne površine kopna na planeti, ali da je izuzetno bogata mineralnim sirovinama, pre svega bakrom, zlatom, srebrnom, olovom, cinkom, litijumom. Ukazala je da je rudarstvo važan deo naše istorije, ali i važan činilac privrednog rasta.

„U sektoru rudarstva zaposleno je više od 27.000 ljudi. Naš cilj nije samo da rudarstvo sačuvamo, već da omogućimo njegov dalji razvoj i modernizaciju, kako bismo bili u prilici da stvorimo bolje uslove za naše građane i privredu“, dodala je Đedović.

Kritične mineralne sirovine

Osvrnula se na listu kritičnih sirovina Evropske unije koja se ažurira na tri godine, kako bi se održala tržišna, proizvodna i tehnološka dostignuća. Na listi iz 2020. godine nalazi se 30 kritičnih sirovina, prvi put boksit, litijum, titan i stroncijum. Države članice EU jasno su definisale da su za njihov privredni razvoj posebno značajne kritične mineralne sirovine. Njihove privrede su 100 odsto zavisne od uvoza antimona, litijuma, berilijuma, kobalta, germanijuma, indijuma, magnezijuma, niobijuma, pojasnila je ministarka.

Upravo u eri savremenih tehnologija, nezamislivoj bez mineralnih sirovina, rudarska delatnost je neminovnost, dodala je Đedović i naglasila da je podjednako važno da iznova podižemo kriterijume i zahteve kada je reč o životnoj sredini, jer bez zaštite životne sredine nema ni modernog i održivog rudarstva.

„Zbog toga moramo da osiguramo da eksploatacija mineralnog bogatstva bude u skladu sa najvišim standardima životne sredine. Rudarstvo treba da bude odgovorno prema građanima, ali i prema zemlji, vodi i vazduhu, jer je njihovo očuvanje za buduće generacije naša odgovornost“, zaključila je Đedović

Aktiviranje mešovitog energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske

Na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu, ministarka Đedović održala je bilateralni sastanak sa ministrom energetike u rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem. Ministri su se saglasili da je za dobrobit građana važno nastaviti i intenzivirati saradnju na svim zajedničkim projektima.

Saradnju treba intenzivirati kroz aktiviranje mešovitog energetskog komiteta, koji je osnovan pre nekoliko godina, a koji bi mogao da posluži kao podloga za obradu raznih energetskih pitanja, rekao je ministar Đokić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.