Đedović: Mineralno bogatstvo ćemo koristiti racionalno

Naš cilј je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Kini nakon potpisivanja dva memoranduma sa kompanijom Ziđin Majning, koja će ulažiti još 3,8 milijardi dolara u Srbiji i razvijati projekat solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Sjamenu (NR Kina) dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom Ziđin Majning o nastavku ulaganja te kompanije u Republici Srbiji.

Potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki, kojim je Ziđin Majning potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Republici Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 MW za potrebe kompanije.

„Zahvalјujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine. Takođe, investicija Ziđin Majninga u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, će omogućiti sinergiju obnovlјivih izvora energije i rudarstva, kao i bolјu zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglјa i fosilnih goriva”, poručila je ministarka.

Investicioni forum One China, One Serbia

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma One China, One Serbia koji je održana u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Republika Srbija počasni gost.

Zatvarajući forum, ministarka je podsetila da kompanija Ziđin Majning jedan od stubova saradnje Republike Srbije i NR Kine. Naglasila je da današnjim Memorandumima počinje i nova era još bolјih odnosa, koji se zasnivaju pre svega na prijatelјskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz NR Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju zvezde u usponu u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara. Takođe, podsetila je da  Republika Srbija i sada u uslovima svetske krize nastavlјa trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

„Reputaciju smo stekli zahvalјujući izvanrednim ekonomskim rezultatima, koji se ogledaju u stabilnom privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti, stalnom unapređenju uslova poslovanja. Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, energetske krize, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i rastuće potrebe za mineralnim sirovinama, očekujemo da energetika i rudarstvo budu jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije u narednoj deceniji“, navela je ministarka.

Rudarstvo – sektor koji prednjači

Dodala je da je za ostvarenje cilјeva održivog razvoja Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra investicija u energetiku, pre svega u obnovlјive izvore energije,  reverzibilne hidroelektrane i gasne elektrane, kao i značajna ulaganja razvoj prenosne i distributivne mreže i gradnju gasnih interkonektora ka susednim državama.

„Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22% u 2022. godini u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija Ziđin, koja zapošlјava oko 7.700 lјudi u našoj zemlјi. Srbija je bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlјa jedinstvenu priliku u 21. veku, a naš cilј je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija”, rekla je Đedović.

Tokom posete Kini, ministarka će obići i rudnik i topionicu kompanije Ziđin Majning u gradu Šanghang Kounti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti