Đedović: Stabilno i sigurno snabdevanje energentima kritična su pitanja cele Evrope

Stabilno i sigurno snabdevanje energentima, energetska bezbednost i što veća energetska nezavisnost, kritična su pitanja cele Evrope i prioritetni zadatak svake vlade, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na konferenciji Beogradskog ekonomskog foruma.

Ministarka Đedović ukazala je da je aktuelna energetska kriza samo ogolila postojeću ranjivost ne samo Srbije i našeg regiona, već i mnogo razvijenijih evropskih zemalja, koja postoji usled nedostatka diversifikacije.

„S druge strane, u  onome gde smo danas ranjivi leži i najveća šansa da povećamo našu energetsku sigurnost, ako diversifikujemo naše izvore snabdevanja kako gasom, tako i sirovom naftom. Balkanskim tokom dobili smo još jedan pravac snabdevanja i postali  tranzitna zemlja preko koje gas stiže do Mađarske i centralne Evrope. Da nema tog gasovoda, bili bismo u mnogo težoj situaciji. Završetkom interkonekcije Srbija-Bugarska, imaćemo ne samo još jednu rutu snabdevanja, već ćemo konačno moći i da kažemo da više ne zavisimo samo od jednog snabdevača. Gasovod Niš-Dimitrovgrad će omogućiti dotok gasa iz centralne Azije“, rekla je Đedović.  Dodala je da je plan da se nastavi sa gradnjom  gasnih interkonekcija, pre svega sa Severnom Makedonijom, jer ćemo time biti u prilici da se povežemo na Južni gasni koridor.

U naftnom sektoru, rat Ukrajini i sankcije EU prema Ruskoj Federaciji bitno su uticali na postojeće tokove snabdevanja, navela je ministarka i podsetila da od juče nije moguće dopremati rusku sirovu naftu preko JANAF-a, jedinog naftovoda preko kojeg se u Srbiju doprema nafta.

„Iz ove odluke su izuzete Bugarska i Mađarska, što pokazuje da moramo što pre da trasiramo put ka energetskoj nezavisnosti i da to učinimo po najpovoljnijim uslovima za građane i privredu. Inače, ni do sada nismo uvozili samo rusku naftu, naprotiv, naftu smo uvozili iz Iraka i drugih zemalja u skladu sa tržišnim kretanjima“, rekla je Đedović.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti