Evropska energetska kriza

Đedović: Zelena tranzicija ne sme ugroziti energetsku nezavisnost

„Naš strateški cilj je ostvarivanje energetske nezavisnosti”, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike braneći pred poslanicima Skupštine Srbije izmene Zakona o OIE. Izgleda, međutim, da ni mnogi u opoziciji ne shvataju da nacionalna bezbednost, kroz postulate energetske bezbednosti, mora biti vodilja za sve aktivnosti na polju elektroenergetike.

Predložene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) će omogućiti postizanje neophodnog balansa između interesa da imamo više energije iz obnovljivih izvora i interesa da imamo siguran rad sistema i sigurnost snabdevanja električnom energijom, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović juče u Narodnoj skupštini.

Da podsetimo, ove izmene su usvojene na insistiranje energetskoh kompanija Elektromreže Srbije (EMS) i Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), za koje nije bilo sluha u kabinetu vreme bivše ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović. I pored svih ukazivanja energetskih stručnjaka, ovih kompanija i samog AERS-a da su favorizovani investitori u gradnju kapaciteta za proizvodnju struje u vetroparkovima i na velikim solarnim farmama 2021. godine je donet Zakonom o OIE koji nije uvažavao opšte državne i državne interese.

Izgleda, međutim, da ni mnogi u opoziciji ne shvataju da nacionalna bezbednost, kroz postulate energetske bezbednosti, mora biti vodilja za sve aktivnosti na polju elektroenergetike. A to je ono što ne bi smeli da smetnu sa uma ne samo privatni domaći i zainteresovani strani investitori u energetike kapacitete za proizvodnju OIE u Srbiji već i političari, koji će donositi odluku o izmenama ovog zakona.

Balansiranje komercijalnih OIE će se rešavati komercijalno

„Naš strateški cilj je ostvarivanje energetske nezavisnosti i za ostvarivanje tog cilja neophodno je da povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije, tako da ona bude dovoljna za domaće potrebe, kao i da sprovedemo zelenu energetsku tranziciju na način da sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja”, rekla je Đedović obrazlažući Predlog o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE pred poslanicima.

Ministarka je podsetila da je usvajanje Zakona o korišćenju OIE 2021. godine predstavljao značajan iskorak u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u ovoj oblasti.

„Međutim, enormno veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana, gde je zahtevani kapacitet za priključenje porastao sa oko 4,8 GW u 2021. na 20 GW koji je dva i po puta veći od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji, promenio je kontekst zakonskih rešenja, zbog čega je bilo neophodno pripremiti izmene i dopune Zakona. Izmene Zakona o korišćenju OIE urediće, na adekvatniji način, obaveze garantovanog snabdevača, a komercijalni projekti će na komercijalnoj osnovi rešavati pitanje balansne odgovornosti”, rekla je ministarka.

Status kupaca-proizvođača po uzoru na EU

Đedović je podsetila i da prema postojećim rešenjima kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priključuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema elektroenergetskom sistemu u potpunosti isključena.

„U skladu sa rešenjima koja se primenjuju u većini zemalja EU, predložili smo da se ograniči instalisana snaga kupaca-proizvođača, kako bi se stvorili uslovi za uvođenje novog aktivnog kupca kroz izmene Zakona o energetici. Ograničenje za domaćinstva treba da pomogne da se optimizuje investicija domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i da podstakne kupce-proizvođače da se ne greju na struju u crvenoj zoni kada je struja najskuplja”, rekla je Đedović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti