Đukanović: U oblasti energetike smo izbrisali granice

"U Crnoj Gori imamo najavu da se kreće sa projektom SOLARI 300+ i 500+. To je veliki, inovativni projekat u Crnoj Gori. Ovim projektom se usmeravamo ka proizvodnji zelene energije i u isto vreme stvaramo priliku da zapošljavamo veći broj ljudi, pa tako utičemo i na smanjenje stope nezaposlenosti“, rekao je potpredsednik Vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković.

U energetskoj tranziciji nema gotovih odgovora, a rešenja koja se moraju tražiti zahtevaju veliku stručnost, znanje, sposobnost i predviđanje, kao i prilagođavanje novim okolnostima, ocenjeno je na otvaranju simpozijuma Elektroprivrede (EPCG) NET 2022, koji se održava u Budvi.

Predsednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, je otvarajući skup rekao da im je želja da simpozijum bude kamenčić u mozaiku ideja u novoj energetskoj tranziciji.

„Nije slučajno moto simpozijuma – Novim energetskim trendovima brišemo granice. Vaše prisustvo ovde govori da smo u oblasti energetike izbrisali granice. Sa ponosom govorimo da ovde danas imamo predstavnike od Beča do Skoplja. Najuglednija imena energetike u oblasti finansija. Potrudili smo se da na ovom skupu organizujemo četiri panela i dve prezentacije“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, na ovim skupovima od neprocenjivog je značaja međusobno druženje na marginama. Ocenjuje da će ti razgovori doprineti da se učesnici bolje povežu, razumeju i na kraju ostvare bolje rezultate.

„Ovo je vreme informatike, tehnologija. Svet je danas postao nikad bliži, lako se komunicira sa bilo kojom tačkom zemaljske kugle, ali bez žive komunikacije nijedan posao ne može biti završen“, rekao je Đukanović.

Energetika ubedljivo najvažnija

Predsednik Saveza energetičara, Nikola Rajaković, kazao je da je energetika bila dugo godina najvažnija, ali da mu se sad čini da je ubedljivo najvažnija

„Rešenja koja se moraju tražiti zahtevaju veliku stručnost, znanje i sposobnost i predviđanja. U energetskoj tranziciji nema gotovih odgovora. Moramo da se snalazimo na najbolji mogući način, da se prilagoiđavamo oklonostima i da nalazimo rešenja“, naveo je Rajaković.

On je dodao da tehnološka znanja rastu iz dana u dan.

„Tehnološka znanja omogućavaju, ali su nedovoljna, da se procesi koji su pred nama brzo i kvalitetno realizuju. Koliko god učimo, još više moramo da učimo“, rekao je Rajaković.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, saopštio je da je iza te kompanije teška, ali veoma uspešna poslovna godina u kojoj je ostvaren najbolji poslovni rezultat u istoriji i pokrenut rekordan investicioni ciklus.

„Ispred nas su brojni izazovi sa kojima ćemo se suočiti, pre svega ozbiljnom strategijom, brzim investiranjem u potencijale obnovljivih izvora energije, ali i modernizacijom postojećih kapaciteta i prilagođavanjem standardima EU“, poručio je Rovčanin.

On je rekao da su pred EPCG tri osnovna zadatka – obezbeđivanje stabilnosti energetskog sektora u vremenu globalne energetske krize, povećanje udela obnovljivih izbora energije u ukupnoj proizvodnji, obezbeđivanje stabilnosti cena električne energije prema građanima i privredi uz kontinuirane i stabilne isporuke električne energije.

Neophodno je definisati savremene puteve održivog razvoja

„Uveren sam da ćemo na kraju simpozijuma biti bogatiji za brojna stručna mišljenja i zaključke u kom pravcu treba da razvijamo naše poslovne strategije. Siguran sam da će simpozijum postati tradicija i da ćemo se naredne godine opet okupiti sa nekim novim temema i zadacima koji stoje pred svima nama“, rekao je Rovčanin.

Potpredsednik Vlade i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, rekao je da je obezbeđivanje dovoljnih količina električne energije na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način, odnosno postizanje kompromisa između ekonomije i ekologije, postao cilj svake države, kao i globani cilj na svetskom nivou.

„Neophodno je definisati savremene puteve održivog razvoja koji će voditi ka budućnosti u kojoj će stanovništvo naše planete imati bolji životni standard, uz očuvanje ekosistema i prirodnih resursa. To znači da vlade svih država treba da definišu i implementiraju nove i održive politike, strategije i planove koji se odnose na proizvodnju, prenos, distribuciju i korišćenje električne energije, a koji će biti usklađeni sa planovima zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena“, saopštio je Ibrahimović.

On je podsetio da je Crna Gora svoje opredeljenje za zajedničku borbu protiv klimatskih promena, iskazala potpisivanjem Pariskog sporazuma u aprilu 2016. godine, kao i njegovom ratifikacijom 2017. godine.

Unapređenje regionalne saradnje i članstvo u EU od ključnog značaja

„Na taj način smo se obavezali da doprinosimo smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. Prema revidiranom nacionalnom utvrđenom doprinosu Crne Gore, koji je određen u skladu sa Pariskim sporazumom, cilj je da se emisije gasova sa efektom staklene bašte u Crnoj Gori smanje 35 odsto do 2030. godine“, naveo je Ibrahimović.

On je ocenio je da su unapređenje regionalne saradnje i članstvo u EU od ključnog značaja za jačanje političke stabilnosti i energetske bezbednosti i ekonomskog prosperiteta našeg regiona.

Potpredsednik Vlade za ekonomski sistem, Vladimir Joković, rekao je da je pitanje sve snažnijeg usmerenja Crne Gore ka korišćenju svih obnovljivih izvora energije interes države.

„U Crnoj Gori imamo najavu da se kreće sa projektom SOLARI 300+ i 500+. To je veliki, inovativni projekat u Crnoj Gori. Njime se usmeravamo ka proizvodnji zelene energije i u isto vreme stvaramo priliku da zapošljavamo veći broj ljudi, pa tako utičemo i na smanjenje stope nezaposlenosti“, kazao je Joković.

U osnovi su, kako je dodao, četiri prioriteta.

„Proizvodnja energije, da štitimo životnu sredinu, zapošljavamo ljude i razvijamo ekonomiju. Bez pouzdanog pristupa energiji teško da država može imati trajan održivi ekonomski razvoj koji nastojimo da ostvarimo“, poručio je Joković.

Izvor: Vijesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.