Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Do 2050. povećanje proizvodnje iz morskih vetroelektrana na 300 GW

Evropska komisija je danas predložila strategiju čiji je cilj povećati proizvodnju električne energije iz vetroelektrana na moru sa sadašnjih 12 na najmanje 60 GW do 2030. a na 300 GW do 2050. godine, za što će trebati ulaganje od 800 milijardi evra.

Danas je Evropska komisija predložila Strategiju o ofšor obnovljivoj energiji, koja uključuje iskorišćavanje snage vetra, talasa, plime, plutajuće solarne elektrane i korišćenje algi za proizvodnju biogoriva. Strategija treba da da snažan doprinos u ispunjavanju cilja klimatski neutralne Evrope, piše SEEbiz.

„Ova strategija postavlja jasan smer i uspostavlja stabilan okvir, što je ključno i za vlast i za ulagače u tom sektoru. Moramo ojačati domaću proizvodnju u EU radi postizanja klimatskih ciljeva, zadovoljavanja sve većih potreba za električnom energijom i radi podrške oporavku privrede od pandemije covida 19“, izjavila je Kadri Simson komesar za energetiku EU.

Komisija zasniva ove ambiciozne ciljeve na ogromnom potencijalu evropskih morskih bazena i na globalno vodećoj poziciji evropskih firmi u tom sektoru. Sprovođenje strategije stvorila bi nove mogućnosti za industriju, stvaranje zelenih radnih mesta i za jačanje vodeće uloge EU u energetskim tehnologijama. Takođe bi trebala osigurati zaštitu okoline, biološku raznolikost i ribarstvo.

Komisija procenjuje da će za ostvarenje predloženih ciljeva biti potrebne investicije od skoro 800 milijardi evra do 2050. godine.

U tu svrhu, Komisija najavljuje da će osigurati povoljan pravni okvir i pomoći u mobilizaciji potrebnih sredstava. Poziva zemlje članice da koriste Mehanizam za oporavak i otpornost, Evropsku investicionu banku i druge financijske institucije za podršku investicijama u obnovljivu energiju na moru.

Trenutno u EU vetroelektrane pričvršćene za morsko dno imaju instalisane kapacitete od 12 GW a plutajuće elektrane imaju od 40 MW, pri čemu pojedine države članice najavljuju masovne komercijalne projekte.

Tehnologije za iskorišćavanje energije okeana kao što su pogoni za iskorišćavanje energije talasa, plime i oseke, s postojećim instalisanim kapacitetom od 13 MW, ulaze u zrelu fazu, pa se javlja interes za njihove buduće primene.

Druge tehnologije, na primer proizvodnja biogoriva iz algi (biodizel, biogas i bioetanol) kao i plutajuće solarne elektrane i pretvaranje toplotne energije, u ranoj su fazi razvoja, ali puno obećavaju.

Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora pomoću energije iz obnovljivih izvora ključni je elemenat evropskoga zelenog plana. Energija iz obnovljivih izvora na moru među tehnologijama je s najvećim potencijalom rasta zahvaljujući brojnosti i raznolikosti morskih bazena u EU i kontinuiranom padu troškova novih postrojenja. Povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na moru povećala bi se upotreba električne energije u širokom spektru krajnjih primena u evropskoj ekonomija. Ujedno bi se doprinelo indirektnoj elektrifikaciji korišćenjem vodonika i drugih dekarboniziranih gasova iz obnovljivih izvora, navodi Komisija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.