Do gasifikacije istočnog dela Republike Srpske uz finansijsku podršku Kineza

Memorandum o razumevanju za izgradnju i finansiranje gasovoda za istočni deo Republike Srpske, koji je potpisan između Sarajevo gasa i kineske korporacije AVIK, potvrđuje ozbilјnost namere da ovaj projekat gasifikacije bude završen u što kraćem roku, poručuju potpisnici dokumenta. Ukupna vrednost projekta gasifikacije za istočni deo Republike Srpske iznosi 70.000.000 KM, a prvi korak obuhvata rekonstrukciju i gasifikaciju toplana u Istočnom Sarajevu.

Direktor preduzeća Sarajevo-gas Nedelјko Elek i generalni direktor poslovnice kineske korporacije AVIK u Republici Srpskoj Vej Ping potpisali su u Istočnom Sarajevu Memorandum o razumevanju za izgradnju i finansiranje gasovoda za istočni deo Republike Srpske.

Prvi korak u realizaciji gasifikacije istoka Republike Srpske, za koji je Vlada namenila 70 miliona maraka, već je u završnoj fazi. Istočno Sarajevo postaće prvi gasifikovani grad u Republici. Trasa gasovoda će proći i kroz Miliće, Vlasenicu, Šekoviće i Han Pijesak, prenela je RTRS.

Direktor Sarajevo-gasa je naglasio veliki značaj ove investicije za ove opštine , jer se, kako je rekao, radi o istorijskom projektu koji se dugo čeka.

Razvoj saradnje

Inače, potpisani Memorandum koji se odnosi na izgradnju i finansiranje gasovoda za istočni deo Republike Srpske predstavlja novi korak u saradnji sa kinenskim partnerom.

Kako je objavljeno pre nekoliko dana na sajtu Vlade Republike Srpske, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić potpisao je u Banjaluci sa predsednikom Upravnog odbora kineske kompanije AVIC – China National Aero-Technology International Engineering Corporation Liuom Honghoungom Memorandum o razumevanju o projektu izgradnje HE Bileća.

Tada je navedeno da je planskim dokumentima iz oblasti energetike predviđena prioritetna izgradnja HE Bileća i da je Memorandumom izražena namera strana potpisnica da pregovaraju o uslovima saradnje na ovom projektu i eventualnom zaklјučivanju odgovarajućih ugovora o njegovoj realizaciji, u skladu sa važećim propisima.

Korak dalje

U tom kontekstu i Vej Ping, direktor poslovnice kineske korporacije AVIK u Republici Srpskoj, u potpisivanju Memoranduma o gasifikaciji vidi razvoj saradnje sa Republikom Srpskom, ali i korak dalјe za samu kompaniju.

„Mi već imamo dobru saradnju sa Republikom Srpskom – trenutno je u izgradnji hidroelektrana Bistrica, a takođe radimo na razvoju fabrike za savijanje metalnih cijevi, tako da je ovo samo jedan korak dalјe“, istakao je Vej, objavila je Srna.

Investicija će se isplatiti za sedam godina

Inače, na predstavljanju projekta gasifikacije istočnog dela Republike Srpske, organizovanom krajem avgusta, direktor preduzeća Sarajevo-gas je objasnio da bi projektom bili obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica /Igrišta/, Milići, Han Pijesak, Pale /Jahorina/, Trnovo, kao i proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

„Moramo da to proširimo prema opštini Sokolac, Rogatica i Višegrad, tako da ćemo uraditi ubrzo novu analizu i biznis-plan. Prema ovom koji smo radili, ukupna vrednost investicija je 70.000.000 KM, s tim što svake godine ostvarujemo 10.000.000 KM dobiti koje uplaćujemo u budžet, tako da će se ova investicija isplatiti za sedam godina“, rekao je tada Elek, prema pisanju portala Capital.

Naglasio je da predstoji period od 33 godine za eksploataciju gasovoda, sa godišnjom dobiti od 10.000.000 KM.

„To znači da ćemo 330.000.000 KM zaraditi za vreme trajanja ovog gasovoda, a uložićemo 70.000.000 KM. Mislim da tako rade sve ozbiljna države, a Republika Srpska je ozbiljna država“, istakao je Elek.

Izgradnja gasovoda

Kako piše portal Sokolac o izgradnja gasovoda, kao dela projekta gasifikacije istočnog dela R. Srpske – gas u BiH ulazi na Šepku, a prva stanica sa koje kreće preuzimanje na trasi budućeg gasovoda biće Šekovići. Iz podstanice u mernoj stanici u Jakovcima kreće novi magistralni vod ili gasovod, koji će doći do postojeće mreže u Istočnom Sarajevu.

Preduzeće Sarajevo-gas je finansiralo rekonstrukciju postojeće stanice u Šekovićima koja sadašnjim kapacitetom može da podmiri potrebe za gasom tog regiona.

Sa druge strane, gasna mreža razvijena je u delu Istočnog Sarajeva (opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža), pa će razvoj mreže ići iz oba smera – sa jedne strane nastavlјa se gasifikacija Istočnog Sarajeva pokrivanjem Pala i Jahorine, a sa druge strane – od Šekovića ka Milićima i Vlasenici.

Kako se navodi, sama izgradnja kompletnog gasovoda trajaće sigurno dve godine. Nakon toga slede pojedinačni priklјučci, a u Sarajevo-gasu tvrde da već postoje garancije firmi koje se nalaze u opštinama na trasi gasovoda da će se odmah priklјučiti.

Ekonomska opravdanost projekta

Međutim, istočnu konekciju koja podrazumeva rekonstrukciju i gasifikaciju toplana u Istočnom Sarajevu, u Federaciji BiH vide kao potencijalni problem, zastupajući stanovište da projekat nije ekonomski opravdan.

Naime, kako piše portal Etto.ba, za razliku od premijera Federacije BiH Nermina Nikšića koji saradnju u ovom segmentu među entitetima ocenjuje korektnom – kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo Almir Bečarević projekat izgradnje Istočne konekcije vidi kao problem, jer, kako kaže, nije ekonomski orpavdan. Podseća da je za njegovu realizaciju potrebno je 70 miliona maraka.

„Bojim se da u sklopu te investicije, odnosno da kroz cenu transporta kroz sistem Republike Srpske, na kraju to ne budu plaćali građani Kantona Sarajevo. Taj gasovod koji oni žele da grade od Vlasenice prema Istočnom Sarajevu, to je reon gde gotovo ljudi uopšte ne žive, gde nema nikakvih privrednih aktivnosti i ja ne znam, izuzev građana Federacije, na kome oni zasnivaju da će im tu investiciju neko vratiti“, pita Bečarević.

Iz Republike Srpske poručuju da potpisani Memorandum potvrđuje ozbilјnost namere da projekat gasifikacije istočnog dela Republike Srpske bude završen u što kraćem roku, naglašavajući da se u proteklom periodu javio veliki broj kreditora i potencijalnih finansijera ovog projekta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti