Dobre vibracije – proizvodnja struje turbinama bez lopatica

Gigantski vetroparkovi koji se pružaju duž brda i obale nisu jedini način da se iskoristi snaga vetra, kažu pioniri zelene energije, koji planiraju da iskoriste snagu vetra na novi način, odričući se turbinskih tornjeva, lopatica, pa čak i vetra, postavljajući turbine bez lopatica kraj autoputeva ili ih, poput zmajeva, puštaju u nebo, da generišu čistu energiju.

Turbine bez lopatica generišu čistu energiju bez uticaja na životnu sredinu, kakvu imaju veliki vetroparkovi, kažu zeleni pioniri.

Gigantski vetroparkovi koji se pružaju duž brda i obale nisu jedini način da se iskoristi snaga vetra, kažu pioniri zelene energije koji planiraju da iskoriste snagu vetra na novi način, odričući se turbinskih tornjeva, lopatica, pa čak i vetra.

„Nismo protiv tradicionalnih vetroelektana“, kaže David Janez (David Yáñez), izumitelj Vorteks Blejdleksa (eng. Vortex Bladeless). Njegova šestočlana startap kompanija, sa sedištem izvan Madrida, pionir je u dizajnu turbine koja može da iskoristi energiju vetra bez rotirajućih belih lopatica, koje se smatraju sinonimima snage vetra.

Dizajn je nedavno dobio odobrenje norveške državne energetske kompanije Ekvinor (Equinor), koja je svrstala Vorteks na listu 10 najuzbudljivijih startup kompanija u energetskom sektoru.

Turbine bez lopatica su postavljene na visinu od 3 metra, cilindar sa zakrivljenim vrhom je vertikalo povezan sa elastičnom šipkom. Oku neobučenog posmatrača izgleda da se njiše napred-nazad. Zapravo je dizajniran da oscilira u skladu sa vetrom i generiše električnu energiju iz vibracija.

„Naša tehnologija ima drugačije karakteristike, koje mogu pomoći u popunjavanju praznina, na mestima gde tradicionalne vetroelektrane možda nisu prikladne“, kaže Janez.

Vorteks / Izvor: Ec.europa.eu

Te praznine bi mogle da obuhvate urbana i naseljena područja gde bi vetropark imao veliki potencijal, a prostor za njegovu izgradnju je premali. Instalacija ovih malih generatora „na licu mesta” bi mogla da omogući kućama i kompanijama uštedu u računima za energiju.

„Ovo bi mogao biti odgovor energije vetra na kućni solarni panel. Oni se dobro dopunjuju, jer solarni paneli proizvode električnu energiju tokom dana, dok su brzine vetra noću veće. Ali, glavna prednost tehnologije je u smanjenju uticaja na životnu sredinu, vizuelnog utiska i troškovima rada i održavanja turbine“, kaže Janez.

Turbina ne predstavlja opasnost za migraciju ptica ili divljih životinja, posebno ako se koristi u urbanim sredinama. Turbina stvara buku na frekvenciji koju ljudi praktično ne mogu da detektuju, te nema uticaj na ljude koji žive ili rade u blizini.

„Danas je turbina mala i proizvodi male količine električne energije. Ali mi tražimo industrijskog partnera koji će uvećati naše planove na turbinu visine 140 metara, snage 1 MW “, kaže Janez.

Vorteks nije jedini startup koji se nada da će na novi način iskoristiti snagu vetra. Alfa 311 (Alpha 311), koji je nastao u baštenskoj šupi u gradu Vitstable, Kent, započeo je proizvodnju male vertikalne vetroturbine, za koju tvrdi da može da proizvodi električnu energiju bez vetra.

Turbine – krajputaši

Turbina od dva metra, napravljena od reciklirane plastike, dizajnirana je da se prilagodi postojećim uličnim svetljkama i proizvodi električnu energiju dok automobili u prolazu potiskuju vazduh. Nezavisno istraživanje koje je naručila kompanija, otkrilo je da svaka turbina instalirana duž autoputa može da proizvede električne energije kao 20 kvadratnih metara solarnih panela, što je više nego dovoljno električne energije da održi uličnu rasvetu i pomogne u napajanju lokalne energetske mreže.

 

Alpha 311 / Izvor: revolution-green.com

Smanjena verzija turbine, niža od jednog metra, biće instalirana u O2 Areni u Londonu, gde će pomoći u proizvodnji čiste električne energije za devet miliona ljudi, koliko uobičajeno, tokom jedne godine, poseti ovo mesto zabave.

„Iako se naše turbine mogu postaviti bilo gde, optimalno mesto je pored autoputa, gde se mogu prilagoditi postojećoj infrastrukturi. Nema potrebe da se bilo šta kopa, jer se one mogu pričvrstiti na stubove za osvetljenje, koji su već tamo, i mogu koristiti postojeće kablove za direktno povezivanje na mrežu “, kaže Majk Šov (Mike Shaw), portparol kompanije.

Leteće turbine – zmanevi

Možda najambicioznije odstupanje od standardne vetroturbine pojavilo se kod nemačkog startapa SkajSeils (SkySails), koji se nada da će upotrebom dizajna prilagođenog kretanju u vazduhu iskoristiti snagu vetra direktno sa neba.

 

Leteće turbine / Izvor: Skysails-power

SkajSeils pravi velike, potpuno automatizovane zmajeve dizajnirane za letenje na nadmorskoj visini od 400 metara, kako bi uhvatili snagu vetra na velikim visinama. Tokom uzletanja zmaj vuče konopac vezan za vitlo (čekrk) i generator na zemlji. Zmaj generiše električnu energiju dok se diže u nebo i, nakon što je potpuno odmotan, koristi samo deo proizvedene električne energije, da bi se uz pomoć vitla vratio prema zemlji.

Stefan Vrage (Stephan Wrage), izvršni direktor SkajSeilsa, kaže o vazdušnim sistemima energije vetra „uticaj na ljude i životnu sredinu je minimalan … Sistemi rade vrlo tiho, praktično nemaju vidljiv efekat na predeo i jedva bacaju senku“.

Današnji dizajn može da proizvede maksimalno od 100 do 200 KW, ali novo partnerstvo sa nemačkom energetskom firmom RWE moglo bi povećati potencijalnu proizvodnju od kilovata do megavata. Portparol RWE rekao je da ovaj par trenutno traži idealno mesto za letenje zmajevima u nemačkoj periferiji.

Izvor: The Gardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.