Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju

Dolazak americkog proizvođaca solarne energije je dobra vest za Srbiju. Namera američke kompanije UGT Renewables LLC će povećati konkurenciju među investitorima koji hoće da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji. Obećava njihov ozbiljan pristup i najava izgradnje kapaciteta za skladištenje solarne energije, što kod ove vrste obnovljive energije, u stvari, predstavlja najveći problem, ocenila je za Tanjug Jelice Putniković, urednica portala Energija Balkana.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i američke kompanije UGT Renewables LLC, sa kojom se pregovara o izgradnji solarnih panela u Srbiji, je dobra vest. Tako se povećava konkurencija među investitorima koji hoće da ulažu u obnovljive izvore energije (OIE) u Srbiji. Konkurencija među investitorima u solarnu elergiju je svakako dobrodošla, ocenila je urednica portala Energija Balkana, Jelice Putniković.

Putniković za Tanjug kaže da nije najvažnija količina električne energije koju bi ova kompanija trebalo da proizvede. Najavljeni kapaciteti će proizvoditi oko dva-tri odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji. Ohrabruje njihov ozbiljan pristup i najava izgradnje kapaciteta za skladištenje solarne energije. Skladištenje kod ove vrste obnovljive energije, u stvari, predstavlja najveći problem.

Znamo da sunce ne sija 24 sata. Kada je oblačno nema proizvodnje struje ni danju… Zato skladištenje za noćnu potrošnju i za potrošnju kada je veća potražnja u sistemu, odgovara obema stranama. I Srbiji i američkoj kompaniji. Investitoru odgovara da prodaje struju kada je skuplja na trzištu. Više će zaraditi“, objašnjava Putniković.

Ocenjuje da je, što se tiče ovog sporazuma i najavljene saradnje, novo i važno to što je jedna američka kompanija rešila da dođe u Srbiju. I što to radi u dogovoru sa državom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je ranije, nakon sastanka sa predstavnicima UGT Renewables LLC, rekao da se pregovara o izgradnji solarnih panela na 2.000 hektara. Reč je o desetak lokacija u Srbiji. Tako će se dobiti dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

I građani proizvođači solarne struje

„ Kod nas se o solarnoj energiji još ne zna dovoljno. A njena osnovna prednost se“, prema rečima Jelice Putniković, ogleda u tome što se ulaže samo u postavljanje fotonaponskih panela.

Putniković kao pozitivno navodi to što je novim zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano da će i građani moći na krovove svojih kuća ili stambenih zgrada da postavljaju solarne panele.

„Moći ćemo da budemo i proizvođači i kupci. Podzakonskim aktima biće definisano na koji način domaćinstvo koje ima višak proizvodnje u jednom momentu može tu struju da „upumpa” u sistem distribucije. A kada nema potrebnu proizvodnju, kada mu je potrošnja veća, da tu struju vrati”, objašnjava Putniković.

Dodaje da će to, svakako, umanjiti i račune domaćinstava za struju, a da će isplativost ove investicije zavisiti od puno faktora.

„Zavisiće od broja solarnih panela, same potrošnje domaćinstva… Ali, ono što je dobro, jeste da će svaki građanin u Srbiji biti motivisan da pređe na neki izvor zelene energije. Tako će moći da smanji svoj račun za struju, bude energetski efikasan i, u krajnjem slučaju, da manje zagađuje životnu sredinu”, naglašava Putniković.

Jelica Putniković, urednica Portala Energija Balkana, o dolasku američkog proizvođača solarne energije u Srbiju

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.