Dodela sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u Kikindi

Na prošlogodišnjem konkursu pilot programa energetske sanacije, Grad Kikinda je dodelio bespovratna sredstva, a na projektu je učestvovalo 75 domaćinstava koja su zamenila stolariju na svojim stambenim objektima. Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je dva javna poziva za dodelu sredstava u visini od 8 miliona dinara za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je dva javna poziva za dodelu sredstava u visini od 8 miliona dinara za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Polovinu sredstava obezbedio Grad, a ostatak izdvojilo resorno Ministarstvo

Nikola Jugin, energetski menadžer Grada Kikinde, istakao je da je polovinu sredstava obezbedio Grad, dok bi ostatak izdvojilo resorno Ministarstvo.

Na osnovu prvog poziva, predviđeno je da se zameni stolarija, postave kotlovi na gas i čvrsto gorivo, da se izoluju kuće i krovovi, ugrade toplotne pumpe i instaliraju solarni kolektori. Drugi poziv, čija se realizacija očekuje na jesen, odnosi se na postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Jugin je dodao da je za prvi javni poziv opredeljeno 6,5 miliona dinara, dok je za drugi javni poziv opredeljeno 1,5 miliona dinara, dodajući da je novina u ovoj godini povećanje iznosa za zamenu spoljašnje stolarije sa 96.000 na 140.000 dinara, kao i to da su od ove godine omogućeni i svi gipsarski i molerski radovi, ugradnja roletni, dasaka i komarnika.

Kriterijuma za konkurisanje isti kao protekle godine

„Što se tiče kriterijuma za konkurisanje, oni ostaju isti kao protekle godine, tako da je glavni preduslov da je objekat legalizovan, a svi načini bodovanja, uslovi i ostala neophodna dokumentacija, nalaze se u Pravilniku na sajtu Grada Kikinde. Sledeće nedelje trebalo bi da bude raspisan javni poziv za firme izvođače radova, komisija će uskoro organizovati info dane za sve zainteresovane vlasnike preduzeća“, naveo je on.

Član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije, Miroslav Dučić, istakao je da je na osnovu dobre prakse iz prethodne godine Grad Kikinda nastavio da učestvuje u programu finansiranja unapređenja energetske efikasnosti u gradu.

„Videli smo na osnovu proteklog konkursa veoma veliku zainteresovanost građana i očekujemo da će ove godine to biti daleko veći broj prijavljenih sugrađana, pa su samim tim i opredeljena veća sredstva. Termin za raspisivanje konkursa je sredina juna, tako da se nadam da ćemo do kraja godine uspeti da realizujemo sve što se tiče procedure i konkursne dokumentacije, a samim tim i izvođenja radova“, napominje Dučić.

Na prošlogodišnjem konkursu pilot programa energetske sanacije, kada je Grad Kikinda takođe dodelio bespovratna sredstva, učestvovalo je 75 domaćinstava koja su zamenila stolariju na svojim stambenim objektima, navodi se na sajtu Grada.

Izvor: ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti