Dogodine kreće proizvodnja litijum-jonskih baterija u Sloveniji

Uskačemo u voz zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih baterija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih najavljujući da je ova slovenačka kompanija sa sa kineskim partnerom osnovala zajedničko preduzeće TAB-Haidi koje će pokrenuti ovaj biznis.

Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskihe baterija sa sedištem i Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi sa kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litijum-jonskih baterija u Prevaljama.

Pokretanje proizvodnje se očekuje na proleće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izveštava agencija STA.

Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi.

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gde TAB proizvodi olovno-acidne baterije. Dodali su da su u opciji i Italija ili Španija.

„Uskačemo u voz zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih baterija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast”, rekao je Auprih danas novinarima.

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske baterije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama biće upostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme Lek. Do kraja marta sledeće godine TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati da proizvodi antibiotike u Prevaljama 2022. godine.

Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom Haidi Enerdži Tehnolodži, koja posluje od 2011. godine i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 posto udela u zajedničkom preduzeću.

Kineski partner će obezbediti tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.