Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Dok Iran pregovara nafta sve skuplja

Cene nafte na obe strane Atlantika rastu već četiri nedelje zaredom, zahvaljujući letnjim putovanjima na severnoj hemisferi, koja su uticala na povećanje potrošnje. Iranski nuklearni pregovori su zaustavljeni u nedelju nakon što je Ebrahim Raisi pobedio na predsedničkim izborima u zemlji.

Današnje poskupljenje nafte potkrepljeno je snažnom potražnjom za derivatima, zbog putovanja tokom letnje sezone, ali i pauzom u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, koji bi mogao dovesti do nastavka isporuke sirove nafte ovog proizvođača OPEK-a.

Cena sirove nafte tipa Brenat za avgust je jutros do 10h i 25min (8h i 25min po GMT) poskupela za 23 centa, ili 0,3%, odnosno na 73,74 dolara za barel. Američka nafta Zapadnog Teksasa (WTI) za jul je poskupela za 29 centa, ili 0,4%, odnosno, na 71,93 dolara za barel.

Poskupljenje u poslednje četiri nedelje pripisuje se optimizmu u pogledu brzine globalnih vakcinacija protiv COVID-19 i očekivanog povećanja letova.

„Potražnja za naftom je i dalje u blagom porastu. Uprkos poteškoćama na finansijskom tržištu, svet je na putu oporavka i zahtevaće sve veće količine energije“, rekao je analitičar OANDA Džefri Halei (Jeffrey Halley).

Pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma zastavljeni su u nedelju, nakon što je Ebrahim Raisi pobedio na predsedničkim izborima u ovoj zemlji. Kako Reuters saznaje iz svojih izvora, očekuje se pauza od oko 10 dana. Iranski i zapadni zvaničnici kažu da Raisijev uspon verovatno neće promeniti iransku pregovaračku poziciju. Dogovor bi mogao dovesti do toga da Iran izvozi dodatnih milion barela dnevno, ili 1% globalnih zaliha, duže od šest meseci iz svojih skladišta.

Cene nafte su, takođe, podržane ograničenim rastom američke proizvodnje nafte, dajući OPEK-u veći uticaj na upravljanje tržištem pre potencijalno snažnog porasta proizvodnje nafte iz škriljaca, koji se očekuje 2022. godine.

Međutim, broj američkih platformi, koji su rani pokazatelj buduće proizvodnje nafte, porastao je prošle nedelje za osam, odnosno na 373, što je najviše od aprila 2020. godine, pokazuju podaci kompanije za energetske usluge Baker Hughes Co.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.