Dok SAD prete Rusi nastavljaju da grade Severni tok 2

Iako SAD ne odustaju od sankcija i pretnji u Danskoj će početi postavljanje drugog kraka gasovoda Severni tok 2. Brod Akademik Čerski napustio je nemačku luku Vizmar početkom marta kako bi se, krajem meseca, pridružio gradnji ovog cevovoda u danskim vodama. Rok za završetak kraj septembra. Ukrajinski analitičar tvrdi da će Bajden biti blaži prema Rusiji od Trampa.

Brod za polaganje cevi Akademik Čerski napustio je nemačku luku Vizmar početkom marta i krenuo prema lokaciji gde će se krajem marta, u danskim vodama, po završetku ispitivanja morskog dna, pridruži izgradnji gasovoda Severni tok 2, saopštila je Danska agencija za energetiku (DEA) za Sputnjik.

„Planirano je da se polaganje cevi nastavi krajem marta i da traje do kraja trećeg tromesečja 2020. godine“, odgovorio je regulator na pitanje o planu izgradnje prvog kraka gasovoda.

Ranije u martu, Danska agencija za energetiku je saopštila da bi Akademik Čerski u martu trebalo da započne polaganje prvog kraka gasovoda Severni tok 2 (Linija A). Brod Fortuna trenutno gradi drugi krak gasovoda (Linija B).

Kako je navedeno, radovi će se izvoditi i u blizini ostrva Bornholm gde se nalazi nedovršeni deo gasovoda. DMA je navela neposredne deonice gde će se izvoditi radovi, a kretanje drugih brodova koji ne učestvuju u izgradnji gasovoda biće ograničeno.

Ranije je uprava saopštila da je će Severni tok 2 biti izgrađen do kraja aprila ove godine. Istovremeno, Gasprom je saopštio da se ne treba fokusirati na vremenski rok za izgradnju gasovoda, da tačnih podataka nema i da je važno samo pokretanje projekta.

Zapadni mediji izveštavaju da je konzorcijum koji stoji iza Severnog toka 2 ubrzao izgradnju gasovoda i pored rastućih političkih pritisaka protiv ovog projekta – pre svega iz SAD.

SAD kritikuju plan izgradnje tog gasovoda po dnu Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, koji treba da obezbedi veće isporuke ruskog gasa u Evropu, navodeći da će to povećati rusku ekonomsku i političku moć u regionu, prenosi Rojters.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija Olsiz odlučila da prestane sa radovima na polaganju cevi.

I Ukrajina podržava sankcije ovom projektu, jer smatra da ugrožava njen status kao tranzitne zemlje za transport gasa iz Rusije u Evropu.

Ruska strana je više puta isticala da je projekat u interesu evropskih potrošača. Nemačka takođe podržava projekat, jer je zainteresovana za pouzdane isporuke gasa.

Sputnjik podseća da je ruska strana više puta izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan, kao i da završetak Severnog toka 2 ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Da podsetimo, projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Ranije je nemačka kompanija Uniper objavila da je završila finansiranje projekta Severni tok 2.

Uniper je četvrta kompanija koja je završila finansiranje izgradnje gasovoda od ukupno pet evropskih partnera ruskog Gasproma. To još nije učinila francuska kompanija Enži.

Tramp za Kijev bolji od Bajdena?

Spoljna politika Amerike za vreme predsednika Džozefa Bajdena verovatno će biti usmerena na izgradnju odnosa sa Rusijom kao protivteža Kini, što znači da će zaobilaziti interese Ukrajine, piše ukrajinski politički i ekonomski ekspert Taras Zagorodni u članku za portal Glavred, prenosi Sputnjik.

„Demokrate će nas ostaviti. Na čelu sa Bajdenom gledaćemo nastavak „nikakve” politike Baraka Obame. Biće lepih reči i govor u stilu Fukujame. A dela neće biti“, pesimističan je ovaj ekspert.

Zagorodni je uporedio spoljnu politiku SAD za vreme predsednika Obame i Donalda Trampa. Na primeru situacije oko izgradnje Severnog toka 2 Zagorodni tvrdi da su Trampovi postupci mnogo više pomagali Ukrajini, istakavši da je upravo Tramp obustavio izgradnju gasovoda, što je Kijevu osiguralo unosan sporazum o isporuci gasa 2019. godine.

Međutim, kako ističe ekspert, dolaskom na vlast Bajdena – direktnog naslednika Obamine politike, postupci Vašingtona više neće ići na ruku Kijevu.

Ukrajinski novinar, takođe, smatra da će Amerika na čelu sa Bajdenom početi „umereno“ da razvija odnose sa Rusijom, kako bi Kinu ostavili bez saveznika na političkoj pozornici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti