Dokapitalizacija HE Bistrica čeka na 56 miliona KM

Iako je zbog nedostatka finansijskih sredstava protekao rok za dokapitalizaciju HE Bistrica, „HE na Drini“, ne odustaju od ovog investicionog ulaganja, što potvrđuje i nova odluka Skupštine akcionara. Ugovorni sporazum o izgradnji zaključen je sa kineskom kompanijom China National Aero – Tehnology International Engineering Corporation (AVIC).

Hidroelektrane na Drini nisu uspele da obezbede 56,3 miliona KM za dokapitalizaciju hidroelektrane Bistrica u predviđenom roku, zbog čega je Skupština akcionara ovog preduzeća stavila van snage prošlogodišnju odluku o dokapitalizaciji.

HE na Drini, ipak, ne odustaju od planirane investicije zbog čega je istog dana, 18. jula, Skupština akcionara donela novu odluku o dokapitalizaciji.

Nova odluka

U odluci Skupštine akcionara o stavljanju van snage odluke o dokapitalizaciji navedeno je da je osnivač dužan da u roku od šest meseci od donošenja odluke uplati predviđeni iznos, a da to iz objektivnih razloga nije učinjeno, zbog čega je potrebno da se važeća odluka stavi van pravne snage, a donese nova.

„Konstatuje se da je Skupština akcionara razmatrala odluku Nadzornog odbora HE na Drini o dokapitalizaciji HE Bistrica novim novčanim ulogom, od 25. maja ove godine, i da se ona prihvata. Novi novčani ulog društva, u ukupnom iznosu od 56,3 miliona, predstavlja investiciono ulaganje sa ciljem povećanja osnovnog kapitala HE Bistrica, iz vlastitih izvora, a sve u cilju realizacije ugovornog sporazuma o izgradnji, zaključenog sa kineskom kompanijom China National Aero – Tehnology International Engineering Corporation (AVIC)“, piše u odluci.

Da Hidroelektrane na Drini nisu pronašle novac za izgradnju HE Bistrica, iako je početak gradnje ozvaničen krajem prošle godine, CAPITAL je pisao još pre nekoliko meseci, a sada je to i definitivno potvrđeno.

Prethodno su im propala i dva pokušaja da pronađu finansijsku instituciju koja bi ih kreditirala.

Priprema sredstava

Na kraju je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) uzela kredit od 30 miliona maraka da plati dug za struju koji ima prema Hidroelektranama na Drini, a koje će, potom, taj novac iskoristiti za dokapitalizaciju i izgradnju Hidroelektrane Bistrica. Time je obezbeđen deo novca.

Podsećamo, preduzeće HE Bistrica je Republika Srpska kupila za 21 milion maraka, a jedan od vlasnika bio je Milenko Čičić, privrednik iz Laktaša i vlasnik preduzeća Kaldera company.

To ne bi bilo čudno da Republika Srpska to isto preduzeće nije prodala Čičiću pre 14 godina za 6,8 miliona maraka.

Reč je o preduzeću koje je imalo koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj reci u Foči.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata, sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 152 gigavat časa električne energije, a početak radova je ozvaničen 28. decembra prošle godine.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.