Struja sve skuplja – EPS ne treba da prodaje električnu energiju bez uračunate cene CO2

Domaća struka klјuč uspeha EPS-a

Studiju „Harmonizacija i obrada ulaznih podataka za izradu optimalnog korišćenja hidroenergetskog kapaciteta EPS na vremenskom horizontu 1926 – 2018. godine“, koju su za EPS uradili stručnjaci beogradskog Građevinskog fakulteta i neki od naših eksperata koji su na radu u inostranstvu dokaz je da je domaća struka klјuč uspeha EPS-a, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije na prezentaciji ovog dokumenta.

Srpskoj elektroprivredi su potrebni stručni lјudi, patriote, koji se školuju na našim fakultetima i koji dobro poznaju domaće prilike jer su lјudi, klјuč uspešnog poslovanja, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije na predstavlјanju studije o optimalnom korišćenju hidroenergetskog kapaciteta EPS-a.

Studiju „Harmonizacija i obrada ulaznih podataka za izradu optimalnog korišćenja hidroenergetskog kapaciteta EPS na vremenskom horizontu 1926 – 2018. godine“ uradili su stručnjaci Građevinskog fakulteta i neki od naših eksperata koji su na radu u inostranstvu.

Prezentacija je održana na Građevinskom fakultetu u Beogradu, uz učešće naučnika i stručnjaka, predstavnika Stručnog i Naučnog saveta EPS-a.

EPS započinje novu saradnju sa naučnom zajednicom

Tomašević je istakao da ta studija označava početak novog načina saradnje EPS-a i domaćih naučnih institucija za podršku razvoju Elektroprivrede Srbije. Zahvalio Građevinskom fakultetu i tehničkim fakultetima, kao i profesorima koji su pomogli u izradi studije.

„Svedoci smo koliko je značajan hidropotencijal. Iako hidroelektrane imaju 30 odsto u kapacitetima EPS-a, one sada, zahvaljujući dobroj hidrologiji, doprinose proizvodnji električne energije i do 40 odsto. To pokazuje koliko je hidroenergija značajna za Srbiju i da moramo da sačuvamo naše hidroelektrane. Drago mi je da smo započeli saradnju koja dokazuje da je potrebno da objedinimo struku, umesto da svaka institucija radi za sebe. To je najbolјi način da sagledamo naše resurse, koji nisu zanemarlјivi”, rekao je Tomašević

U studiji su prvi put objedinjeni svi podaci o protocima na postojećim hidroelektranama, ali i za one koje su planirane, a stručnjaci su ocenili koliko su pouzdani i u kojoj meri mogu da se iskoriste za nove projekte.

Studija osnov za buduću proizvodnju u HE

Ova studija biće osnova za planiranje proizvodnje postojećih hidroelektrana, kao i strateško planiranje potencijalnih HE. Sprovedena je na profilima 17 postojećih, kao i na profilima 18 planiranih elektrana. Tokom rada na studiji, dodatno su uklјučene i HE Višegrad u Republici Srpskoj, HE Piva u Crnoj Gori i HE Gazivode na KiM.

Glavni rezultat studije su nizovi nedelјnih prirodnih protoka na 37 profila HE. Studija ima pet kontrolnih tačaka a predstavlјen je Nacrt sveske 4, u kojoj je postavlјen verifikacioni scenario. On treba da potvrdi tačnost procene istorijskih prirodnih proticaja. U kontrolnoj tački 5 predstoji obuka radnika EPS-a kao naručioca studije, uz produkcionu tehničku podršku i testiranje u garantnom periodu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti