Dominacija Kine u proizvodnji baterija

U nauci i tehnologiji, baterija je elektrohemijski uređaj u kome je uskladištena hemijska energija (u vidu potencijalne energije), koja se može pretvoriti u električnu energiju kada se krajevi baterije, elektrode, spoje provodnikom. Baterija je uređaj koji se sastoji od jedne ili vise elektrohemijskih ćelija sa spoljnim priključcima za napajanje električnih uređaja kao što su baterijske lampe, pametni telefoni i električna vozila. Najpoznatije baterije novije generacije su litijum-jonske baterije.

Sa svetom koji se priprema za eru električnih vozila, proizvodnja baterija je postala prioritet za mnoge nacije, uključujući Sjedinjene Američke Države. Međutim, SAD su rano ušla u trku za baterije gde je Kina daleko u prednosti.

Kapacitet proizvodnje baterija po zemljama u 2022. godini

U tabeli ispod su dati podaci za prvih deset zemalja koje su imale najveci proizvodni kapacitet, po GWh u 2022.godini i udeo svake zemlje na globalnom naivou.

Kina je 2022. godine imala veći kapacitet proizvodnje baterija nego ostatak sveta zajedno.

Tabela 1: Deset vodećih zemalje u proizvodnji baterija, i njihovi tržišni udeli.

Sa 77% od ukupne globalne proizvednje, Kina je dom šest od deset najvećih svetskih proizvođača baterija. Iza kineske dominacije u proizvodnji baterija stoji njena ogromna integracija u ostatku lanca snabdevanja električnih vozila, od iskopavanja metala do proizvodnje samih električnih vozila. Kina takođe poseduje najveće tržište električnih vozila, koje čini 52% globalne prodaje u 2021.godini.

Poljska je na drugom mestu sa manje od jedne desetine kapaciteta Kine. Pored toga, u Poljskoj, u gradu Vroclavu se nalazi gigafabrika kompanije LG Energy Solution, najveća te vrste u Evropi i jedna od najvećih na svetu. Sve u svemu, evropske zemlje (uključujući one koje nisu članice EU) činile su samo 14% globalnog proizvodnog kapaciteta baterija u 2022.godini

Iako živi u kineskoj senci kada su u pitanju baterije, SAD su takođe među svetskim litijum-jonskim elektranama. Od 2022. godine, imala je osam velikih operativnih fabrika baterija, koncentrisanih na Srednjem zapadu i jugu.

Kineski monopol nastavlja se do 2027.godine.

Predviđa se da će se globalni proizvodni kapaciteti litijum-jonskih baterija povećati osam puta u narednih pet godina.

U tabeli ispod su dati podaci za deset vodećih zemalja po predviđenom kapacitetu proizvodnje baterija u 2027. godini.

Tabela 2: Predviđanje proizvodnje baterija do 2027. godine

Kineska dobro utvrđena prednost će se nastaviti do 2027. godine, sa 69% svetskog kapaciteta proizvodnje baterija.

U međuvremenu, predviđa se da će SAD povećati svoj kapacitet za više od deset puta u narednih pet godina. Poreski krediti za električna vozila verovatno će podstaći proizvodnju baterija nagrađivanjem električnih vozila napravljenih od domaćih materijala. Pored Forda i General Motorsa, azijske kompanije, uključujući Tojotu, SK Innovation i LG Energy Solution, najavile su ulaganja u proizvodnju baterija u SAD poslednjih meseci.

Evropa će ugostiti šest od deset vodećih zemalja za proizvodnju baterija 2027. godine. Sadašnje i buduće fabrike baterija u Evropu dolaze iz mešavine domaćih i stranih firmi, uključujući nemački Volksvagen, kineski CATL i južnokorejski SK Innovation.

Mogu li zemlje prekinuti veze sa Kinom?

Bez obzira na rast u Severnoj Americi i Evropi, dominacija Kine je bez premca.

Proizvodnja baterija je samo jedan deo slagalice. Većina delova i metala koji čine bateriju kao što su litijum za baterije, elektroliti, separatori, katode i anode se prvenstveno proizvode u Kini.

Stoga će borba protiv dominacije Kine biti skupa. Prema Blumbergu, SAD i Evropa će morati da ulože 87 milijardi dolara, odnosno 102 milijarde dolara, kako bi zadovoljile domaću potražnju za baterijama do 2030. godine.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti