Dovoljno struje za povećanu potrošnju – EPS zaradio 21,6 miliona evra

I pored tropskih vrućina EPS raspolaže dovoljnim količinama električne energije za povećanu domaću potrošnju. Od početka godine EPS je kupovao električnu energiju po srednjoj ceni znatno nižoj od one na srpskoj berzi SEEPEX. EPS je raspolažući unapred kupljenim količinama električne energije, koje može da povuče kad i ako treba - zbog remonata, ostvario pozitivan finansijski rezultat od 21,6 miliona evra.

Novi tropski talas sa temperaturama koje podgreva toplota koja nam stiže iz Afrike ne utiču na snabdevanje potrošača strujom u Srbiji. Elektročne energije ima dovoljno, a planeri u Elektroprivredi Srbije su zbog remonata proizvodnih postrojenja napravili plan upravljanja proizvodnjom, tako da se, ako treba, dodatno uvozi samo kad su cene na tržištu najjeftinije. Uz to, EPS raspolaže unapred kupljenim količinama električne energije, koje može da povuče kad i ako treba – zbog toga sto su remonti.

Iz EPS-a poručuju da su na vreme, u skladu sa Planom poslovanja, isplanirali sve remonte i unapred je nabavljena energija po povoljnijim cenama u odnosu na one koje se sada u javnosti pominju.

Domaćinsko gazdovanje na tržištu električne energije vidi se po tome što je od pocetka godine (od 1. januara do 5. jula) EPS kupovao električnu energiju po srednjoj ceni znatno nižoj koja je u istom tom periodu ostvarena na srpskoj berzi SEEPEX. EPS je kupio 578 GWh električne energije za 36,8 miliona evra a prodao 745 GWh za 58,4 miliona, ostvarivši pri tom pozitivan finansijski rezultatod 21,6 miliona evra.

Treba reći i to da cene po kojima se prodaje električna energija ovih dana na srpskoj ali i drugim berzama u region nema nikakvog uticaja na cenu električne energije koju plaćaju potrošači u Srbiji – ni domaćinstva, koja su na takozvanom garantovanom snabdevanju ni privreda, koja je sa EPS-om ugovorila cenu po kojoj nabavlja struju.

I pored toga što je MMF u svojim ranijim preporukama Vladi Srbije tražio da struja poskupi i ovog maja o toga se odustalo. Poskupljenja neće, prema najavama političara, biti ni u narednom periodu.

A prema berzanskim stručnjacima, koji prate cene električne energije na evropskim berzama, cene idu nadole. Očekuje se da, tokom naredne godine prosečna cena električne energije na berzama bude za 10 odsto niža od sadašnje.

Remonti prema planu

Ukazujući da se, kao i svake godine, tokom proleća i leta rade remonti proizvodnih kapaciteta, kako bi sistem bio spreman da stabilno i pouzdano radi tokom naredne zimske sezone iz Elektroprivrede Srbije za Energiju Balkana kažu da se standardni, produženi i kapitalni remonti rade u skladu sa Planom poslovanja EPS-a. Ovih dana u termo sektoru u toku su kapitalni remonti blokova TENT A2 i TE KO Kostolac B1, dok je u toku revitalizacija reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Vrućina povećala potrošnju za 20-ak odsto

Ovih dana potrošnja električne energije veća i za 15 odsto u odnosu na prosek prethodnih godina.

Veće korišćenje klima uređaja je značajno doprinelo povećanju potrošnje električne energije. Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u Elektroprivredi Srbije David Žarković izjavio je danas za Tanjug da je potrošnja električne energije u junu bila veća za oko 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Govoreći o maksimalnoj potrošnji proteklog meseca Žarković je je rekao da je rekordna dnevna potrošnja, na temperaturi od 38 stepeni, bila 97 GWh.

Prošle godine za ekvivalentnu temperaturu potrošnja je bila negde oko 80 GWh i to je povećanje potrošnje od gotovo 20 odsto. Na mesečnom nivou potrošnja je veća za 150 GWh, što je ekvivalentno mesečnoj proizvodnji jednog bloka od 200 megavata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti