Dronovi će locirati podvodne struje plime za proizvodnju zelene energije

Dronovi bi mogli pomoći u smanjenju troškova pronalaženja odgovarajućih lokacija za kapacitete pomorskih izvora obnovljive energije. Bespilotne letelice treba da se koriste u ispitivanjima podvodnih plimnih struja u Škotskoj i Velsu, a istraživanje će predvoditi stručnjaci Univerziteta Higlands and Islands (UHI). U toku je i istraživanje da se pored satelita dronovi koriste i za pronalaženje plastike u morima.

Dronovi će se koristiti za snimanje kretanja vode na odabranim priobalnim mestima. Naučnici sa Univerziteta Higlands and Islands (UHI) će na snimcima primeniti algoritme, kako bi utvrdili brzinu podvodnih plimnih struja. Iz UHI-ja navode da se trenutne metode za merenje plimnih tokova oslanjaju na upotrebu istraživačkih brodova ili instaliranje senzora morskog dna, što može potrajati i biti skupo.

Dr Bendžamin Villiamson (Benjamin Williamson), sa Instituta za istraživanje životne sredine North Highlands College UHI u Turzou (Thurso), vodi 12-mesečni projekat zajedno sa kolegama sa Svansi Univerziteta i Bangor Univerziteta u Velsu. Tim će novi metod testirati u Pentland Firtu (Pentland Firth) između severne kopnene obale kontinenta i Orknnija (Orkney) i Remzi Sounda iz Pembrkešira (Pembrokeshire).

Remzi Sound je morski prolaz koji odvaja ostrvo od kopna centralnim dubokim kanalom, sa jakim plimnim strujama i opasnim stenama. Njime plima i oseka idu u smeru sever-jug.

Remzi Sound / Foto: Sciencephoto

„Merenje brzine protoka i kretanja vode je od vitalnog značaja za razvoj obalnih obnovljivih izvora energije. Ova merenja su potrebna za predviđanje performansi i informisanje o postavljanju podvodnih plimnih turbina ili za optimizaciju privezišta i dizajna plutajućih turbina. Međutim, prikupljanje ovih merenja je obično skupo i visoko rizično“, kaže Villiamson.

U međuvremenu, tim sa Instituta za istraživanje životne sredine North Highland College UHI pomaže u razvoju novog načina uočavanja zagađenja mora plastikom iz svemira. Istraživanje, takođe, uključuje upotrebu dronova. Otpad je i ranije otkrivan pomoću satelita, ali istraživači su rekli da se ovaj posao morao izvoditi na dnevnom svetlu. Nova studija istražuje kako bi se termovizijske kamere mogle koristiti za pronalaženje zagađenja i danju i noću. Ispitivanja pomoću dronova treba da se održe u moru oko Turzoa (Thurso) u Kejtlesu (Caithness).

Izvor: BBC.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.