Drva i dalje najjeftiniji ogrev u Srbiji

U Srbiji je najjeftinije grejati se na drva – koja su nabavljena po nižim cenama a koja se lože u pećima čija je efikasnost veća, a najskupljei ogrev je "loženje" električne energije, direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gasa i lož ulja, saopšteno je iz AERS-a.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji), navode iz Agencije za energetiku Srbije (AERS).

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2020/2021. (prema cenama iz oktobra 2020.) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.650 dinara po m3) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65%. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 38.300 dinara za sezonu. Značajno veće troškove, oko 62.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 6.350 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48 do 52 hiljade dinara).

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 59.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 50.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44%, tako da oni iznose oko 72.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 133.000 dinara za električnu energiju, 122.000 dinara za propan butan gas, odnosno 85.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 29%, i propan butan gasa za 4%. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Iz AERS-a savetuju građanima da pri izboru načina grejanja potraže pomoć stručnjaka. Da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju svoj stambeni prostor i promene prozore. A ukoliko kupuju nove peći i kotlove, da izaberu one koje su energetski što efikasniji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti