Siemens Gamesa proizveo lopatice vetroturbina koje mogu da se recikliraju

Država će od aukcija zaraditi 240 do 600 miliona evra

Država Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije. Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije uložiće više od milijardu evra tokom naredne dve do tri godine.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po MWh. S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 miliona evra.

Pobednici na aukciji za vetroelektrane obavezuju se da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina. Zemlјe u region, takođe, pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela.

Struka pohvalila aukcije

Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan, tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolјe ponude, odnosno najpovolјnije ponuđače.

Priznati svetski i evropski stručni časopisi su pohvalili Republiku Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlјe biti praktično duplirani.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovlјivih izvora energije u naredne tri godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti