Država garant Srbijagasu za projekte gasifikacije

Drzava garantuje kredite Srbijagasu za gasifikaciju do iznosa od 169 miliona evra. Ovim sredstvima biće finansirane gasifikacije Kolubarskog okruga, Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnje razvodnih gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo i Leskovac - Vranje.

Država Srbija dala je garancije za tri dugoročna kredita u ukupnom iznosu do 169 miliona evra koje će Srbijagas iskoristiti za gasifikaciju tri okruga i izgradnju tri razvodna gasovoda, navodi se u zakonima objavljenim u Službenom glasniku.

Državne garancije date su za ugovore o dva kredita OTP banke Srbije i jedan Banke Inteza AD Beograd, čiji korisnik će biti JP Srbijagas, i tako se obavezala da će ona isplaćivati kredite u slučaju da ovo javno preduzeće to ne učini.

Kredit radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnje razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica je na dinarski iznos u vrednosti ne većoj od 75 miliona evra.

Ugovor sa Bankom Inteza zaključen je 10. maja, a kamata je tromesečni EURIBOR plus kamatna marža koja iznosi 1,85 procenata na godišnjem nivou.

Ugovor o kreditu sa OTP bankom Srbija u iznosu do 66 miliona evra Srbijagas je potpisao 11. maja. Taj iznos biće iskorišćen za gasifikacije Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo.

Kamata je tromesečni EURIBOR plus kamatna marža od 1,78 procenata godišnje.

Državna garancija data je OTP banci Srbija i za izmirenje obaveza JP Srbijagas po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje čija je vrednost do 28 miliona evra.

Ugovor je sačinjen 11. maja, a kamata je tromesečni EURIBOR plus kamatna marža 1,78 procenata godišnje.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.