Država vlasnik Transportgasa

Prenos vlasništva nad Transportgasom sa Srbijagasa na Vladu Srbije je prvi korak u reformi gasnog sektora, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović, dok je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, nakon potpisivanja ugovora o ovoj transakciji, istakao da je važno što je država dobila nezavisnog operatora transporta prirodnog gasa.

Potpisivanje ugovora predstavlja prvi korak u reformisanju ne samo Srbijagasa, već gasnog sektora u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, koja je danas sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem potpisala j ugovor između Vlade Srbije i ovog javnog preduzeća kojim vlasništvo nad Transportgasom prelazi sa Srbijagasa na Republiku Srbiju.

„Potpisivanjem ovog ugovora Srbija je dobila nezavisnog operatera za gas. Puno je koraka ispred nas, od nacionalnog interesa je da učinimo da investicije u ovom sektoru budu efikasne. Važno je da gradimo magistralne gasovode, da se povezujemo sa regionom i cenu gasa učinimo održivijom, kako za građane, tako i za privredu. Ova godina je izuzetno važna i kada govorimo o zelenoj Srbiji i zelenoj energetici i gasne elektrane će biti od ogromnog značaja za energetsku bezbednost Srbije“, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je važno što je država dobila nezavisnog operatora transporta prirodnog gasa.

„Srbijagas će u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom aktivno raditi na ispunjavanju zahteva za ubrzanom gasifikacijom Srbije, ali i na sprovođenju plana restrukturiranja, kako bismo ispunili zahteve za otvaranje klastera 4. Gasna industrija u narednom periodu trebalo bi da bude od globalnog značaja za sve koji žele da investiraju u Srbiji. Hvala Vladi i Ministarstvu rudarstva i energetike na saradnji i dobrom akcionom planu koji smo dobili“, rekao je Bajatović.

JP Srbijagas, u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje reorganizacije preduzeća, između ostalog očekuje izmena osnivačkih akata JP Srbijagas i Transportgas Srbija, kao i objavljivanje javnih konkursa za direktore oba preduzeća.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.