Država započela pregovore sa NIS-om o preuzimanju Petrohemije

Pregovori predstavnika države i NIS-a o preuzimanju HIP Petrohemije su započeti i treba da budu okončani za desetak dana, kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, napominjući da je NIS, u svojoj ponudi, već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.

I zvanično su započeti pregovori sa NIS-om za preuzimanje pančevačke HIP Petrohemije, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Ceo proces će biti okonačani za desetak dana, otkrio je Stevanović napominjući da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu iz javnog poziva.

„Mi smo na početku tog procesa pregovora sa jedinim potencijalnim investitorom, odnosno strateškim partnerom, koji se javio u postupku privatizacije. Vlada je prethodne nedelje donela odovarajuće odluke. Sa jučerašnjim danom mi smo i zvanično počeli pregovore sa NIS-om kao potencijalnim strateškim partnerom”, rekao je Stevanović gostujući na TV Tanjug.

Državni sekretar je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno i pitanje pančevačke Petrohemije.

Napomenuo je da je još rano da govori o ishodu, ali da očekuje da sve bude kako treba.

NIS u ponudi prihvatio zahteve iz javnog poziva

„Važno je da je strateški partner prihvatio stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu, koje neće moći da se menjaju. NIS ih je prihvatio već u svojoj ponudi. A to je da će u narednih šest godina investirati 150 miliona evra u postrojenje Petrohemije. Da će izgraditi fabriku za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje. I da će optimalan broj radnika biti zadržan u Petrohemija”, rekao je Stevanović.

Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene Petrohemiji.

Petrohemija je iz hemijskog kompleksa, gde je poslovanje cikličnog karaktera, pa su nekada dobri, a nekada loši rezultati, rekao je Stevanović.

Petrohemijski proizvodi su berzanska roba, situacija se brzo menja.

„Zbog svih tih neizvesnosti, ovo postrojenje koje očekujemo da se izgradi u narednih pet ili šest godina sa strateškim partnerom, obezbediće dodatnu sigurnost i izvesnost za radnike. Ali, i kvalitet više za život građana Pančeva”, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom Petrohemije u iznosu od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela.

Govoreći o tome šta će nova investicija u Petrohemiju značiti za ekologiju Stevanović je rekao da sada morate da ispoštujete ekološke stnadarde. Srbija jeu pristupnom procesu EU, pa se i kod nas ti standardi implementiraju i postaju obavezni.

„Petrohemija u svojim novim projektima neće moći da zaobilazi ni studiju uticaja na životnu sredinu. Niti ispunjenje svih ekoloških standarda. Zato investicije mogu samo da podignu kvalitet”, naveo je Stevanović.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti