Države koje su najveći svetski proizvođači prirodnog gasa

Cene prirodnog gasa su porasle od ruske invazije na Ukrajinu, što je pogoršalo ionako oskudnu situaciju sa snabdevanjem. Pre rata, Evropska unija uvozila je oko 40% svog prirodnog gasa iz Rusije. Procene su da bi zalihe prirodnog gasa mogle da potraju još nekih sto godina. Najveći problemi s gasom leže u tome što se udeo metana u njemu menja od države do države.

Prirodni gas (ređe izraz zemni) je prirodno gasovito fosilno gorivo, sa velikim udelom metana. Procene su da bi zalihe prirodnog gasa, uz današnji nivo iskorišćenja, mogle da potraju još nekih sto godina. Najveći problemi s gasom leže u tome što se udeo metana u njemu menja od države do države, pa tako na primer udeo metana u prirodnom gasu u Rusiji se kreće oko 98% dok je u Holandiji taj udeo od 80% do 85%.

Cene prirodnog gasa su porasle od ruske invazije na Ukrajinu, što je pogoršalo ionako oskudnu situaciju sa snabdevanjem. Da stvar bude još gora, Moskva je od tada smanjila izvoz gasa u Evropu na višegodišnji minimum, čime je evropska cena gasa skoro 10 puta veća od predratnog proseka.

Potrošnja prirodnog gasa je bila na najvišem nivou u 2021. godini

Prirodni gas je deo skoro svakog aspekta našeg života. Koristi se za grejanje, kuvanje, proizvodnju električne energije, kao gorivo za motorna vozila, u đubrivima i u proizvodnji plastike.

On je neobnovljivo fosilno gorivo koje se formira ispod površine Zemlje. Iako Zemlja ima ogromne količine prirodnog gasa, veliki deo se nalazi u oblastima daleko od mesta gde je gorivo potrebno. Da bi se olakšao transport i smanjila zapremina, prirodni gas se često pretvara u tečni prirodni gas (LNG).

Uprkos globalnim naporima da se smanji oslanjanje na fosilna goriva, potrošnja prirodnog gasa dostigla je novi istorijski rekord tokom 2021. godine, nadmašivši prethodni rekord postavljen u 2019. godini i to za 3,3%.

Očekuje se da će potražnja gasa blago opasti 2022. godine i ostati na tom nivou do 2025. godine, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, što je prikazano u tabeli ispod.

Tabela 1: Predviđa se da će potražnja za prirodnim gasom biti ustaljena do 2025. godine

Očekuje se da će Azijsko-pacifički region i industrijski sektor biti glavni pokretači globalne potrošnje gasa u narednim godinama

Proizvodnja prirodnog gasa, po zemljama

U tabeli ispod dat je prikaz 10 najvećih svetskih proizvođača prirodnog gasa koji čine oko 73% ukupne svetske proizvodnje.

Tabela 2: 10 najvećih svetskih proizvođača prirodnog gasa

Prirodni gas čini 32% potrošnje energije u Sjedinjenim Državama, najvećem svetskom proizvođaču. Rusija je drugi najveći proizvođač, koja međutim ima rezerve od najmanje 37 triliona kubnih metara prirodnog gasa, najveće na svetu.

Proizvodnja prirodnog gasa u Kini porasla je za 7,8% u 2021.godini i skoro se udvostručila od 2011. godine. Ovaj održivi rast proizvodnje delimično je rezultat vladinih politika koje podstiču prelazak sa nafte na gas.

Evropska kriza prirodnog gasa

Rusija je značajno smanjila dotok prirodnog gasa u Evropu otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Kremlju nakon invazije na Ukrajinu. Pre rata, Evropska unija uvozila je oko 40% svog prirodnog gasa iz Rusije.

Gas se transportuje sistemom Severni tok, parom priobalnih mreža gasovoda u Evropi koje vode ispod Baltičkog mora od Rusije do Nemačke.

Ruski energetski gigant Gasprom je nedavno prepolovio količinu prirodnog gasa koji teče gasovodom Severni tok 1 na 20 odsto kapaciteta, okrivljujući sankcije Zapada za kašnjenje u isporuci gasa. Zvaničnici EU kažu da Rusija koristi svoje snabdevanje gasom kao neku vrstu oružja.

Usred tenzija, blok EU je izneo plan za postepeno ukidanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Litvanija je početkom aprila prekinula uvoz ruskog gasa. Uvoz Estonije i Letonije je takođe pao na nulu početkom tog meseca. Bugarska, Holandija i Poljska su najavile da ne nameravaju da obnove dugoročne ugovore sa Gaspromom.

Uprkos ovim naporima, Evropa ostaje zavisna od Rusije u snabdevanju prirodnim gasom, barem u kratkom i srednjem vremenskom roku dok ne nađe alternativu.

Izvor: VisualCapitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti