Državne mere za otklanjanje posledica poskupljenja gasa

Da bi otklanila posledice skoka cene prirodnog gasa Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavlјenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Uredbom o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM definisani su odišnji cilјevi ušteda energije za tekuću kalendarsku godinu - ušteda na svakoj lokaciji 1% primarne energije.

Vlada Republike Srbije usvojila je juče Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavlјenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Cilј Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilјu zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavlјenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalјu prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Kriterijumi za energetski menadžment

Na sednici je usvojena je Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta. Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh.U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7GWh.

Godišnji cilјevi ušteda energije za Obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji 1% primarne energije, koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda. U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9GWh na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti