Dubravka Đedović Handanovi: Neophodno slušati reč struke

Komparativna prednost Srbije to što raspolaže nekim od najznačajnijih mineralnih resursa, koje Evropa označava kao kritične mineralne sirovine. Sa rezervama litijuma sa kojima Srbija raspolaže mogli bismo da zadovoljimo približno 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi. Odluka o korišćenju prirodnih bogatstava kojim raspolažemo ne tiče samo naše budućnosti, nego i narednih generacija. Neophodno je slušati reč struke, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike na završnoj sesiji međunarodnog savetovanja Energetika 2024.

Kritične mineralne sirovine neophodne su za brži napredak u dekarbonizaciji energetskog sektora. Sa tim pitanjem ne susreće se samo Srbija, već i zemlje Evrope i celog sveta, rekla je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović na završnoj sesiji međunarodnog savetovanja Energetika 2024.

Đedović Handanović je istakla da je komparativna prednost Srbije to što raspolaže nekim od najznačajnijih mineralnih resursa, koje Evropa označava kao kritične mineralne sirovine.

„Kad govorimo o jadaritu, o kojem se ovih dana najviše govori, sa rezervama sa kojima Srbija raspolaže, mogli bismo da zadovoljimo približno 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi. A ako govorimo o razvoju čitavog lanca vrednosti, što je naš cilj, doprinos rastu BDP-a bio bi čak do 18 odsto”, rekla je ministarka navodeći da se odluka o korišćenju prirodnih bogatstava kojim raspolažemo ne tiče samo naše budućnosti, nego i narednih generacija, i da je neophodno slušati reč struke.

Ministarka je izrazila uverenje da je jačanje struke temelj svega što država planira u energetskom i rudarskom sektoru, dodavši da postoji puno prostora za razgovor ali ne i za širenje panike i straha od nestručnih ljudi.

Nuklearke neophodne za dovoljno bazne energije do 2050. godine

Đedović Handanović je navela da se zbog dugoročnog napuštanja fosilnih goriva razmatra korišćenje nuklearne energije, bez koje ne možemo imati dovoljno bazne energije do 2050. godine.

„Okupili smo stručne ljude iz akademske zajednice, sa univerziteta, državnih institucija. Za desetak dana potpisaćemo i memorandum o saradnji, kojim postavljamo okvir za institucionalnu saradnju i angažovanje svih stručnih ljudi koji mogu da pomognu”, predočila je ministarka.

Prema njenim rečima, moramo da ulažemo u naše ljude i da damo vetar u leđa naučnim institucijama da se povezuju sa svetskim institucijama i jačaju svoje kapacitete.

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su u kratkom periodu ostvareni značajni rezultati na modernizaciji distributivne mreže. Napomenula je da je za manje od godinu dana obnovljeno više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže. Ministarka je navela podatak da je zamenjeno više od 730 transformatora i 34.000 stubova betonskim, kako bi se smanjili prekidi u napajanju i osiguralo pouzdanije snabdevanje.

„Od oktobra prošle godine ugrađeno je približno 310.000 pametnih brojila. Zahvalni smo Evropskoj uniji na donaciji. U narednom periodu ugradićemo ukupno 522.000 brojila”, istakla je Đedović Handanović. U toku je i automatizacija distributivne mreže, u vrednosti od 150 miliona evra, koja će omogućiti veću pouzdanost i smanjiti gubitke na mreži.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti