Džejms Kuk kreće da spašava život na Južnoj Džordžiji

U januaru će naučnici istraživačkim brodom Džejms Kuk krenuti u misiju proučavanja uticaja sante leda A-68a na život divljih i morkih životinja na Južnoj Džordžiji - subantarktičkom ostrvu u Antartiku, na kome se nalazi više morskih vrsta nego na Galapagosu.

Tim naučnika pod vođstvom Velike Britanije narednog meseca će započeti istraživačku misiju u Južnoj Džordžiji, kako bi izučio uticaj ogromne plutajuće sante leda na divlje životinje i morski svet na tom subantarktičkom ostrvu, kojem preti sudar s ledenim bregom, piše Tanjug.

Ukoliko stigne do ostrva to bi moglo da predstavlja katastrofu za većinu divljeg sveta na Južnoj Džordžiji, jednog od najvažnijeg svetskog ekosistema.

Velika santa leda, veličine američke države Delaver, pluta otkako se odvojila od ledenog grebena Larsen C 2017. godine. Sada se nalazi na udaljenosti oko 75 kilometara od ostrva Južna Džordžija, dodaje AP.

Ostrvo Južna Džordžija, Foto: Cool Antarctica

U Južnoj Džordžiji nalaze se kolonije desetine hiljada pingvina i šest miliona foka s krznom, koje bi santa leda mogla da ugrozi tokom sezone parenja.

Vode u blizini ostrva su jedne od najvećih morskih zaštićenih područja i u njima se nalazi više morskih vrsta nego na Galapagosu.

Mapa putanje ledene sante od 7. septembra 2017. do 13. novmebra 2020. Foto: NASA

Brod za istraživanje RRS Džejms Kuk trebalo bi da krajem januara krene sa Foklandskih ostrva u potrazi za ledenim bregom.

Britanska misija za antartička istraživanja upozorila je da bi ledeni breg mogao da ostane prislonjen uz obalu do deset godina, pre nego što se led otopi i odvoji.

Kolonija pingvina na ostrvu Južna Džordžija.Foto: NOMADasaurus

To bi moglo da spreči populaciju od dva miliona pingvina na ostrvu da dopru do vode kako bi hranili svoje mlade. Cilj istraživacće misije je da utvrdi različite uticaje koje će imati ledeni breg A-68a.

S broda će biti raspoređene dve podvodne robotske jedrilice, koje će provesti nekoliko mesci prikupljajući podatke za istragu uticaja slatke vode od leda koji se topi na tu oblast.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti