EBRD pomaže energetsku tranziciju Srbije

Energetska tranzicija i zelena energija naš su prioritet, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nakon što je sa predsednicom EBRD Odil Rene-Baso potpisala Memorandum o razumevanju - okvir za saradnju, kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, promovisalo korišćenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, povećala energetska efikasnosti.

Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo o izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, obnovljivim izvorima energije – solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima, navela je ona i podvukla da su energetska tranzicija i zelena energija naš prioritet, rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nakon što je sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene-Baso potpisala Memorandum o razumevanju između dve institucije.

Cilj ovog dokumenta, koji je potpisan onlajn, jeste da se obezbedi okvir za saradnju i da se ona pospeši sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je resorno ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reformu poslovanja javnih preduzeća.

Ona je prenela da su pripremljena četiri zakona, kao osnova za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu.

Pored zakona o energetici, kako je ukazala, imaćemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formiraćemo upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti, a posebno važan je i zakon o rudarstvu.

Mihajlović je upoznala predsednicu EBRD sa tim da je u izradi nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će Ministarstvo započeti izradu Strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

Rene-Baso je poručila da će međunarodna finansijska institucija na čijem je čelu podržati dalje aktivnosti Ministarstva u oblasti energetske tranzicije i zelene energije.

Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi. Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, navela je Rene-Baso.

Sastanku su, između ostalog, prisustvovali i potpredsednik EBRD, regionalna direktorka EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti