Pao operater električne energije

EDF tuži francusku vladu zbog prodaje električne energije po nižim cenama

Vlada Emanuela Makrona primorala je EDF zbog svog monopolskog položaja da prodaje proizvedenu električnu energiju rivalima po cenama ispod tržišnih, u pokušaju da se pruži podrška domaćinstvima nižim troškovima života. EDF je podneo tužbu francuskom administrativnom vrhovnom sudu navodeći da taj potez znači da mora da prodaje električnu energiju sa gubitkom, gde se procenjuje da će gubici u 2022. godini dostiči 15 milijardi evra.

Francuska nuklearna kompanija EDF tuži sopstvenu vladu za 8,3 milijarde evra nakon što je bila primorana da prodaje električnu energiju potrošačima uz gubitak.

Kompanija, koju francuska država nacionalizuje, podnela je odštetni zahtev zbog ograničavanja gornje granice cena u zemlji u januaru.

Vlada Emanuela Makrona primorala je EDF da prodaje proizvedenu električnu energiju rivalima po cenama ispod tržišnih, kao pokušaj francuske vlade da se izbori sa krizom troškova života i pruži podršku domaćinstvima.

Energetska kompanija mora da prodaje električnu energiju rivalima uz velike popuste kao protivtežu svom monopolskom položaju.

EDF bi mogao da izgubi 15 milijardi eura u 2022. godini

EDF je rekao da taj potez znači da mora da prodaje električnu energiju sa gubitkom. U tužbi, podnetoj francuskom administrativnom vrhovnom sudu, Državnom savetu, navodi se da su do sada procenjeni gubici iznosili ukupno 8,3 milijarde evra. To implicira da bi ta mera mogla da košta kompaniju više od 15 milijardi evra tokom godine.

Nuklearni energetski gigant je ranije procenio da bi ih administrativne promene mogle koštati između 7,7 i 8,4 milijarde evra. Prošlog meseca EDF je zabeležio najveći polugodišnji gubitak u istoriji. Zabeležio je prihod od 5,3 milijarde evra, u poređenju sa profitom od 4,2 milijarde evra godinu dana ranije.

EDF je 84% u vlasništvu francuske vlade. Zvaničnici su prošlog meseca otkrili planove za kupovinu preostalih 16% za 12 evra po akciji, što je procenjeno na ukupno 9,7 milijardi evra.

Vlada se nada da će nacionalizacija kompanije opterećene dugovima pomoći u obezbeđivanju snabdevanja električnom energijom čitavu zemlju.

Prošlog meseca, udruženje akcionara zaposlenih EDF-a saopštilo je da planira da tuži francusku državu zbog njenih planova za nacionalizaciju, tvrdeći da je odluka protiv interesa kompanije i manjinskih akcionara.

EDF se bori da održi svoju proizvodnju usled jakih toplotnih talasa

EDF, koji razvija nuklearnu elektranu Hinklei Point C u Somersetu, već se bavi problemima svojih nuklearnih elektrana u Francuskoj.

Elektrane obično obezbeđuju skoro 70 odsto električne energije u Francuskoj. Očekuje se da će ove godine prozvesti najmanje u poslednje tri decenije, zbog niza tehničkih problema i problema sa održavanjem.

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu takođe je izazvao problem. EDF je prošle nedelje saopštio da privremeno smanjuje proizvodnju u svojim nuklearnim elektranama na rekama Rona i Garona jer toplo vreme podiže temperature reka. To stvara ograničenja u upotrebi rečne vode za hlađenje postrojenja.

U ponedeljak je francusko regulatorno telo za nuklearnu energiju produžilo privremena izuzeća. Dozvolili su da pet elektrana ove kompanije nastave da ispuštaju toplu vodu u reke.

U Velikoj Britaniji, EDF je ovog meseca zatvorio elektranu Hinklei Point B u Somersetu nakon 46 godina rada. Razvoj Hinklei Point C je odložen i previše je skup, dok su planovi kompanije da razvije sestrinsku elektranu u Sizevell C u Safolku dobili odobrenje za planiranje prošlog meseca.

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti