Efekti kočnica cena struje i gasa u Nemačkoj

Kočnica cena struje i gasa obezbeđuje jeftiniju energiju za nemačke potrošače. Pitanje je koliko bi potrošači plaćali za energiju da ova mera nije na snazi.

Struja i gas su skupi. Da bi rasteretila građane vlast u Nemačkoj uvela je kočnicu cena energenata. Ova mera treba da se primenjuje „najkasnije do 30. aprila 2024. godine”. Ali, šta ako kočnica cena važi samo do kraja ove godine? Kakav bi bio finansijski teret za potrošače? Ovom temom se bavio, portal za poređenje Verivoks.

Cena struje bez kočnice cena

Prema podacima portala Verivoks prosečno domaćinstvo, sa godišnjom potrošnjom električne energije od 4.000 kilovat-sati (KWh) plaća sada 1.448 evra (od avgusta 2023. godine). Ako bi kočnica cene energije prestala da važi, troškovi bi porasli na 1.504 evra, što je povećanje cene od 3,9 odsto ili 56 evra. Prema proračunima navedenog portala, ako su domaćinstva kupci lokalnih osnovnih snadbevača, opterećenje bi bez ograničenja cena bilo još veće.

„Tada bi troškovi električne energije porasli sa sadašnjeg proseka od 1.744 evra na 1.896 evra. To bi račun povećalo za 8,7 odsto ili 152 evra.”

Cena gasa bez cene kočnice

U proseku, domaćinstvo godišnje potroši oko 20.000 kWh gasa. Prema portalu Verivoks, ovo bi potrošače danas koštalo 2.201 evro, ali samo zahvaljujući kočnici cena gasa.

Ako se ova mera izostavi, troškovi bi porasli na 2.374 evra. To bi, prema proračunima Verivoksa značilo dodatno finansijsko opterećenje od 173 evra godišnje (7,9 odsto).

Kao i kod struje, bez kočnice cene gasa, poskupljenje bi bilo veće, posebno za domaće standardne dobavljače.

Umesto dosadašnjih 2.588 evra za 20.000 kWh, sada bi troškovi bili 3.037 evra. To je 17,3 odsto više (449 evra).

Kočnice cena mogu biti opasne

Zbog kočnice cena, mnogi potrošači više nemaju uvid u stvarne tarifne troškove, pa ne znaju koliko im velika potrošnja, zapravo, predstavlja finansijski teret.

Ovo bi moglo postati posebno problematično kada ograničenje istekne i domaćinstva se suoče sa stvarnim troškovima energije. Rezultat bi mogle biti izuzetno visoka dodatna plaćanja i doplate.

Stoga je važno da i dalje pazite na sopstvenu potrošnju električne energije i gasa i preduzimate odgovarajuće mere štednje, upozoravaju iz Verivoksa.

Za izračunavanje navedenih podataka korišćeni su prosečni troškovi struje i gasa iz Verivoks baze podataka, pišu nemački mediji.

Izvor: Fenix-magazin.de

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti