EI Nikola Tesla piše novu strategiju razvoja energetike

EI Nikola Tesla i Rudarsko-geološkog fakulteta pisaće strategiju razvoja energetike Srbije do 2050. a Geografski fakultet izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu. Imamo znanje i viziju za strateški razvoj energetike, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike prilikom današnjeg potpisivanja ugovora sa predstavnicima ovih insitucija.

Strategiju razvoja energetike do 2050. godine i Program ostvarivanja Strategije radiće konzorcijum Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla i Rudarsko-geološkog fakulteta a izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu Geografski fakultet.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike potpisala je danas sa Draganom Kovačevićem, direktorom Konzorcijuma EI Nikola Tesla sa Rudarsko-geološkim fakultetom Ugovore vezane za strategiju a sa stratešku procenu sa Dejanom Filipovićem, dekanom Geografskog fakulteta.

Mihajlovićeva je tim povodom izjavila da su Vlada Srbije i resorno Ministaratvo pokrenuli velike promene u sektoru rudarstva i energetike donošenjem četiri ključna zakona.

„Time smo stvorili osnovu za korak dalje, a to je definisanje strateški važnih dokumenata da znamo gde ćemo biti u energetici do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Ponosni smo jer se ovde nalazi struka i znanje ove države. Ono što Srbiji treba, ako govorimo o strateškom razvoju su znanje i vizija gde idemo u narednim decenijama. Očekujemo da u novembru imamo prvi prikaz strategije i program njenog ostvarivanja. Nadamo se da ćemo sledeće godine usvojiti i ovu strategiju ali i plan za energetiku i klimu. Da kao zemlja imamo osnovu da budemo aktivni u energetskoj tranziciji u kojoj je ceo svet. Da budemo brži i efikasniji u ostvarenju energetske bezbednosti i zdravije životne sredine”, izjavila je Mihajlovićeva.

Dragan Kovačević se zahvalio se Ministarstvu na ukazanom poverenju i rekao da je izrada Strategije razvoja energetike jedan od najvažnijih dokumenata države.

„Kroz zajedničku rad na izradi Strategije i plana ostvarenja trudićemo se da sledimo moto Nikole Tesle – prosperitet i napredak svakog pojedinca, nacije, države i čovečanstva zavisi od načina na koji koristimo energetske resurse. Naš cilj je da strategija odredi pravce delovanja u sektoru energetike u narednim decenijama”, poručio je Kovačević.

Dejan Filipović rekao je da zajedničkim snagama možemo da uradimo studiju procene uticaja na životnu sredinu.

„Imamo kapacitete, formiraćemo multidisciplinarni tim i verujem da ćemo uspešno odgovoriti na pitanje kako Strategija utiče na životnu sredinu i preporučiti mere na dobrobit svih. Nadam se uspešnoj saradnji”, rekao je Filipović.

Zoran Gligorić, dekan Rudarsko geološkog fakulteta rekao je da ovaj fakultet može dati značajan doprinos u razvoju energetike kao značajne grane za razvoj celog društva.

„Posedujemo sve kapacitete za ovako važan proces. U 2018. i 2019. smo bili u prvih 100 fakuleteta u svetu. Imamo znanje i kapacitet da damo svoj doprinos. Hvala na ukazanom poverenju”, izjavio je Gligorić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.