EI Nikola Tesla piše novu strategiju razvoja energetike

EI Nikola Tesla i Rudarsko-geološkog fakulteta pisaće strategiju razvoja energetike Srbije do 2050. a Geografski fakultet izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu. Imamo znanje i viziju za strateški razvoj energetike, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike prilikom današnjeg potpisivanja ugovora sa predstavnicima ovih insitucija.

Strategiju razvoja energetike do 2050. godine i Program ostvarivanja Strategije radiće konzorcijum Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla i Rudarsko-geološkog fakulteta a izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu Geografski fakultet.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike potpisala je danas sa Draganom Kovačevićem, direktorom Konzorcijuma EI Nikola Tesla sa Rudarsko-geološkim fakultetom Ugovore vezane za strategiju a sa stratešku procenu sa Dejanom Filipovićem, dekanom Geografskog fakulteta.

Mihajlovićeva je tim povodom izjavila da su Vlada Srbije i resorno Ministaratvo pokrenuli velike promene u sektoru rudarstva i energetike donošenjem četiri ključna zakona.

„Time smo stvorili osnovu za korak dalje, a to je definisanje strateški važnih dokumenata da znamo gde ćemo biti u energetici do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Ponosni smo jer se ovde nalazi struka i znanje ove države. Ono što Srbiji treba, ako govorimo o strateškom razvoju su znanje i vizija gde idemo u narednim decenijama. Očekujemo da u novembru imamo prvi prikaz strategije i program njenog ostvarivanja. Nadamo se da ćemo sledeće godine usvojiti i ovu strategiju ali i plan za energetiku i klimu. Da kao zemlja imamo osnovu da budemo aktivni u energetskoj tranziciji u kojoj je ceo svet. Da budemo brži i efikasniji u ostvarenju energetske bezbednosti i zdravije životne sredine”, izjavila je Mihajlovićeva.

Dragan Kovačević se zahvalio se Ministarstvu na ukazanom poverenju i rekao da je izrada Strategije razvoja energetike jedan od najvažnijih dokumenata države.

„Kroz zajedničku rad na izradi Strategije i plana ostvarenja trudićemo se da sledimo moto Nikole Tesle – prosperitet i napredak svakog pojedinca, nacije, države i čovečanstva zavisi od načina na koji koristimo energetske resurse. Naš cilj je da strategija odredi pravce delovanja u sektoru energetike u narednim decenijama”, poručio je Kovačević.

Dejan Filipović rekao je da zajedničkim snagama možemo da uradimo studiju procene uticaja na životnu sredinu.

„Imamo kapacitete, formiraćemo multidisciplinarni tim i verujem da ćemo uspešno odgovoriti na pitanje kako Strategija utiče na životnu sredinu i preporučiti mere na dobrobit svih. Nadam se uspešnoj saradnji”, rekao je Filipović.

Zoran Gligorić, dekan Rudarsko geološkog fakulteta rekao je da ovaj fakultet može dati značajan doprinos u razvoju energetike kao značajne grane za razvoj celog društva.

„Posedujemo sve kapacitete za ovako važan proces. U 2018. i 2019. smo bili u prvih 100 fakuleteta u svetu. Imamo znanje i kapacitet da damo svoj doprinos. Hvala na ukazanom poverenju”, izjavio je Gligorić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti