Nuklearke u budućnosti

EK klasifikovala gas i atomsku energiju kao prelazne održive delatnosti

Akt o taksonomiji klimatski održivih delatnosti predstavljen je juče od strane Evropske komisije. Taksonomije ima za cilj da usmerava privatna ulaganja u delatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti, a obuhvata i određene energetske delatnosti iz sektora gasa i nuklearne energije. Iako su pojedine zemlje članice imale primedbe na uključivanje nuklearne kao održive energije, ipak su ostale u manjini.

Evropska komisija predstavila je juče (2. Februara) akt o taksonomiji klimatski održivih delatnosti. Taksonomija treba da doprinese borbi protiv klimatskih promena, a u njoj su, uprkos protivljenju nekih članica EU, obuhvaćene i određene energetske delatnosti iz sektora gasa i nuklearne energije.

Komisija je u saopštenju navela da je cilj taksonomije da usmerava privatna ulaganja u delatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti. Ocenjuje se da EU uz velika privatna ulaganja može do 2050. godine da ostvari klimatsku neutralnost.

Izdvojene delatnosti usklađene su sa klimatskim i ekološkim ciljevima Unije

Komisija je ocenila da su „izdvojene delatnosti u oblasti gasa i nuklearne energije usklađene sa klimatskim i ekološkim ciljevima Unije“ i da su privatna ulaganja u te oblasti važna za tranzicioni period do potpunog napuštanja delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, kao što je proizvodnja uglja.

U saopštenju se naglašava da će te delatnosti u oblasti gasa i atomske energije moći da budu smatrane prelaznim delatnostima pod uslovom da ispune „jasne i stroge uslove“ utvrđene u taksonomiji.

Uslov: Doprinos tranziciji prema klimatskoj neutralnosti

„Za delatnosti u oba sektora uslov je da doprinose tranziciji prema klimatskoj neutralnosti. Za delatnosti u sektoru nuklearne energije da ispunjavaju sve zahteve nuklearne bezbednosti i zaštite životne sredine. Za delatnosti u sektoru gasa da doprinose prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije. Na sve te delatnosti primjenjuju se i specifični dodatni uslovi“, koji su navedeni u aktu koji je uvojila Evropska komisija.

Pored toga, preduzetnici će imati specifičnu obavezu objavljivanja informacija o svojim delatnostima u oblasti gasa i nuklearne energije, navela je Komisija.

Dodaje se da je usvojeni tekst rezultat konsultacija sa stručnom radnim grupom članica EU za održivo finansiranja, a da su uvaženi i komentari Evropskog parlamenta, na osnovu čega je Komisija, između ostalog, prilagodila kriterijume tehničke provere i zahteve za objavljivanje informacija da bi bili jasniji i korisniji.

Klimatska neutralnost je „misija i obaveza“

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da je klimatska neutralnost „misija i obveza“ i da je usvojeni akt „podrška pravednoj privrednoj tranziciji EU i most prema sistemu zelene energije iz obnovljivih izvora.

„Njime ćemo ubrzati privatna ulaganja koja su nam potrebna već u ovoj deceniji, povećati transparentnost i objavljivanje informacija, tako da ulagači mogu da donose utemeljene odluke, čime će se izbeći i manipulativni zeleni marketing“, rekao je Dombrovskis.

Povećanje privatnih ulaganja – preduslov za ostvarenje klimatskih ciljeva EU

Komesarka za finansije Mejred Mekginis izjavila je da je da je povećanje privatnih ulaganja u tranziciju preduslov za ostvarenje klimatskih ciljeva EU.

Utvrdili smo stroge uslove jer želimo da olakšamo finansijsku podršku tranziciji i napuštanju štetnih izvora energije kao što je ugalj. Osim toga, nastojimo da povećamo transparentnost tržišta i na taj način investotorima olakšamo odlučivanje o ulaganjima u sektorima gasa i nuklearne energije„, rekla je Mekginis.

Primena od 1. januara 2023.

Kao naredni korak, Usvojeni akt će biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savetu EU, koji su Komisiju i ovlastili za njegovo usvajanje. Parlament i Savet će imati četiri meseca za proveru dokumenta i eventualne prigovore.

Nakon isteka tog roka i ako ne bude prigovora, akt će stupiti na snagu, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2023.

Pojedine zemlje članice imale su primedbe na predloženu taksonomiju, posebno na uključivanje nuklearne kao održive energije, ali su ostale u manjini, a i eventualne primedbe u Savetu EU moraju biti usvojene kvalifikovanom većinom.

Izvor: EURACTIV.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti