EK prekinula MOL-ovo preuzimanje slovenačke podružnice OMV-a

Zašto je Evropska komisija prekinula proceduru za preuzimanje 120 OMV-ovih benzinskih stanica od strane MOL-a u Sloveniji? Preliminarna analiza Evropske komisije pokazala je da, kada bi se MOL I OMV spojili, više ne bi bilo konkurencije, pošto su svi ostali konkurenti znatno manji. Probijeni rokovi za dostavljanje traženih iinformacija učesnika u postupku.

Sve je više pod znakom pitanja preuzimanje OMV benzinskih stanica u Sloveniji, vredno 300 miliona evra, koje kupuje mađarski energetski gigant Mol. Naime, krajem juna Direkcija za konkurenciju pri Evropskoj komisiji saopštila je da je pokrenula detaljnu istragu o tom poslu.

Cilj je da se sazna da li će i kako Molovo planirano preuzimanje OMV Slovenija smanjiti konkurenciju na tržištu naftnih derivata u Sloveniji. U Briselu je potvrđeno da su do daljnjeg obustavili proces odlučivanja o tom poslu.

Zadati rokovi

„Evropska komisija je 15. jula „zaustavila sat” u detaljnoj istrazi o predloženom preuzimanju. Takav postupak se pokreće ako komisija u određenom roku ne dobije važne informacije, koje je tražila od uključenih strana,”, objašnjavaju u Direkciji. koju vodi evropska komesarka Margret Vestager.

U skladu sa zadatim rokovima, stranke moraju blagovremeno da dostave komisiji tražene informacije. Kada ih dobije, komisija će ponovo pokrenuti postupak i, shodno tome, prilagoditi krajnji rok za donošenje odluke. Do sada je rok za donošenje odluke bio 28. oktobar. Obustava zbog prikrivanja podataka znači da će se proces odugovlačiti najmanje do kraja ove godine.

Ugovor vredan 301 milion evra

Gde je pošlo po zlu? Kao što je poznato, Mol je prošlog juna sa austrijskim OMV-om potpisao ugovor vredan 301 milion evra o kupovini 120 benzinskih pumpi u Sloveniji. To bi dovelo do spajanja drugog i trećeg najvećeg igrača na slovenačkom tržištu. Pitanje zaštite konkurencije na tržištu domaći regulator je ustupio Briselu.

Mađari su iz nepoznatog razloga čekali više od šest meseci pre nego što su dokumentaciju poslali Evropskoj komisiji. Zvanično je zatraženo odobrenje za preuzimanje tek u maju. Ubrzo je postalo jasno i zašto. Mesec dana kasnije, Evropska komisija je pokrenula detaljnu istragu o dogovoru. U takvim slučajevima, rok je 90 radnih dana da se da zeleno ili crveno svetlo za posao. Sada je proces „zamrznut“ na neodređeno vreme.

MOL grupa posvećena istrazi

„Evropska komisija nas je obavestila o svojoj odluci da zaustavi takozvani „sat” u drugoj fazi pregleda. Faza II je dubinska istraga predložene transakcije sa detaljnim upitnicima i uobičajeno je da Komisija „zaustavi sat” tokom procesa, do traženih podataka. To ne znači zaustavljanje procesa, već omogućava stranama da na zadovoljavajući način odgovore na pitanja komisije, a istovremeno daje dovoljno vremena komisiji da proceni transakciju na pravni način. Mol grupa je u potpunosti posvećena i uključena u proces istrage i sarađuje sa telom za zaštitu konkurencije, kako bi dobila neophodno odobrenje da se transakcija završi što je pre moguće“, objasnio je Mol.

Bez komentara

Da li i zašto Evropska komisija ima rezerve prema ovom odgovoru, nije zvanično poznato. Čak su nas iz Direkcije za konkurenciju samo obavestili da „u toj fazi nemaju nikakvih dodatnih komentara“.

Komesarka Vestager je u junu upozorila da „moraju pažljivo da procene da li će promene u konkurentskom okruženju uticati na cenu ili kvalitet usluga“. Preliminarna analiza Evropske komisije pokazala je da su Mol i OMV direktni konkurenti u mnogim lokalnim sredinama širom Slovenije. Kada bi se spojili, više ne bi bilo pritiska konkurencije, pošto su svi ostali konkurenti znatno manji.

Tržišna dešavanja

Domaći regulator proverava i da li najveći trgovci zloupotrebljavaju dominantan položaj na tržištu. Kako smo otkrili, on je u junu ove godine pokrenuo službeni postupak protiv Petrola i OMV-a. Ovim je odgovorio na ono što se tada dešavalo zbog ukidanja regulacije cena goriva. Nekoliko dana pre poskupljenja bila je velika gužva na benzinskim pumpama, a vozače su dočekali natpisi „goriva trenutno nema na lageru”. Do ovih problema nije došlo samo kod Petrola, već i kod OMV-a.

Kontrolor konkurencije je odlučio da preduzme akciju i zbog toga što je gorivo nestalo na većini benzinskih pumpi širom zemlje, a ne samo na onima sa velikim tranzitnim saobraćajem. Moguće koordinisane akcije ili kartelski dosluh između trgovaca će takođe biti ispitani. U konkretnom slučaju, rezervoare ispod svojih benzinskih pumpi mogli su da pune presporo ili da ih namerno prazne, da bi nakon ukidanja uredbe mogli da prodaju gorivo po višim cenama.

Nema mesta za nove tržišne igrače

Zaštitnik konkurencije je u analizi utvrdio da je slovenačko maloprodajno tržište goriva potpuno zatvoreno za nove igrače. Ne samo zbog visokih troškova uspostavljanja mreže benzinskih pumpi i regulatornih ograničenja, već i zbog nedostatka atraktivnih lokacija.

Osim toga, liberalizacija cena goriva na benzinskim pumpama, koju je uvela bivša Janševa vlast, nije povećala konkurenciju, već je smanjila, suprotno tadašnjim predviđanjima Ministarstva privrede.

Nove okolnosti

U roku od nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora između Mola i OMV-a, dogodile su se velike promene u svetu. Mađarska energetska grupacija je u vlasništvu mađarske države, koja je posle februarske agresije na Ukrajinu jedina članica EU koja se protivila sankcijama na uvoz nafte i gasa iz Rusije. Dok druge evropske zemlje traže alternativne izvore gasa, Rusija je od ove nedelje povećala količinu gasa koju isporučuje Mađarskoj, o čemu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto postigao dogovor u Moskvi.

U junu ove godine, prvi čovek Mola, Žolt Hernadi, javno je podržao mađarskog premijera Viktora Orbana u protivljenju zabrani uvoza ruskog gasa i nafte. Nakon sporazuma sa EU, Mađarska, Slovačka i Češka mogu da nastave da uvoze naftu iz Rusije naftovodom koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine. Snabdevanje je nepromenjeno od prošle nedelje, pošto su Mađari izmirili zaostala plaćanja za tranzit sa Ukrajinom.

Sto miliona evra iz Hrvatske

U međuvremenu, Molova planirana kupovina OMV benzinskih pumpi u Sloveniji izaziva veliku pažnju i u Hrvatskoj. Početkom avgusta lokalni nedeljnik Nacional otkrio je da je u preuzimanje u Sloveniji umešana i hrvatska naftna kompanija INA. Ta kompanija je 49 odsto u vlasništvu Mola i 44 odsto u vlasništvu hrvatske države, koja je više od decenije sa Mađarskom u raznim sudskim i drugim sporovima oko vlasničkih i upravljačkih prava.

Kako je preneo nedeljnik, INA je za kupovinu kompanije OMV Slovenija platila sto miliona evra, odnosno, otprilike trećinu kupoprodajne cene. Nadzorni odbor hrvatske kompanije nije se izjašnjavao o tome.

Izvor: Necenzurisano

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti