Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja u završnoj fazi

Na projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, vrednom 70 miliona evra, skoro svi građevinski radovi su završeni, a u narednim sedmicama očekuje se pristizanje i ugradnja neophodne opreme iz Kine. Tehnička oprema bi trebalo da u Luku Bar stigne do sredine marta, da se, potom, transportuje do Pljevalja i da počne njena ugradnja.

Ekološka rekonstrukcija pljevaljske Termoelektrane važan je ekološki projekat za stanovnike najsevernijeg crnogorskog grada, opterećenog lošim kvalitetom vazduha i često enormnim zagađenjem životne sredine.

Posao, čija je ukupna vrednost oko 70 miliona evra, do sada je podrazumevao obimne građevinske radove koji su praktično završeni, kaže izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin, najavljujući skorašnje pristizanje neophodne opreme za samu ekološku rekonstrukciju postrojenja.

Stiže tehnička oprema

„Građevinski radovi u krugu Termoelektrane su završeni i tu se sada nalaze veliki objekti, što potvrđuje da je reč o jednom od najvećih gradilišta u državi. Tehnička oprema bi u Luku Bar trebalo da stigne do sredine marta, da se potom transportuje do Pljevalja i da onda počne njena ugradnja. Tu će, između ostalog, biti oprema za odsumporavanje, denatrifikaciju, praškaste materije, otpadne vode, gde će se čitav taj sistem upakovati u okvir evropskih direktiva za tu vrstu objekata“, kazao je Rovčanin.

Ekološkoj rekonstrukciji raduju se i Pljevljaci, jer je usko povezana sa još jednim, i te kako značajnim projektom – toplifikacijom grada. U toku je prva faza, sledi i precizno određivanje trase tolovoda od Termoelektrane do grada, a onda i prelazak na naredne faze projekta, ističe Rovčanin.

Izgradnja toplovoda

„U toku su usaglašavanja i snimanja trase. Podsećam da smo imali određena sporenja sa Opštinom o tome kuda da ide toplovod, da li rečnim koritom ili ne, ali to korito nije spremno zbog nekih pripremnih radova. Tu je i druga mogućnost – da trasa, nešto kraća od pomenute, ide pored Vektre Jakić do grada, videćemo koja je opcija najbolja. Verujem da će i opština, uporedo sa izgradnjom primarnog toplovoda, brzo proširiti i postojeću mrežu, ali i sekundarnu na gradskom području“, objasnio je Rovčanin. 

Rovčanin precizira i vreme kada bi građani Pljevalja mogli da se nadaju prvim konkretnim benefitima od toplifikacije:

„Očekujem da toplifikacija može da počne u  u punom kapacitetu nakon završetka ekološke rekonstrukcije TE, dakle u sezoni grejanja 2024/25 godine“, rekao je Rovčanin. 

Ubrzanju čitavog procesa, neki procenjuju i do 12 meseci, mogla bi da doprinese nedavna odluka crnogorske Vlade da toplifikaciju Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti